Doi noi miniştri
Noii miniştri ai Culturii şi Afacerilor Externe, Csilla Hegedüs şi Bogdan Aurescu, au depus, luni, jurământul de învestitură.
Valentin Țigău, 25.11.2014, 13:15
Guvernul Victor Ponta are de luni, noi doi miniştri. La Cultură, Csilla Hegheduş, 47 de ani, va ocupa, în baza algoritmului de repartizare a funcţiilor între Partidul Social Democrat şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, locul vacant după plecarea şefului său de partid, Kelemen Hunor, în iulie 2014. Ultima funcţie importantă deţinută de Csilla Hegheduş a fost cea de secretar de stat în Ministerul Culturii.
Nume relativ puţin cunoscut în politica românească, ea s-a remarcat, totuşi, ca membru a Juriului Internaţional al Uniunii Europene privind patrimoniul cultural şi ca vicepreşedinte al organizaţiei de femei din formaţiunea politică a minoritarilor maghiari, UDMR, reprezentată în Parlamentul de la Bucureşti. În Guvernul dominat de social-democraţi, Csilla Hegheduş va deţine şi funcţia de viceprim-ministru.
Portofoliul Externelor a fost încredinţat unui diplomat de carieră, Bogdan Aurescu, 41 de ani, până luni secretar de stat în Ministerul român de Externe. De numele lui Aurescu se leagă cei 9.700 de km pătraţi din Marea Neagră câştigaţi pentru România, la Haga, după un proces cu Ucraina, semnarea Tratatului politic de bază bilateral cu Federaţia Rusă şi amplasarea, în România, a scutului american antirachetă.
Chiar săptămâna trecută, Bogdan Aurescu sublinia, la o reuniune, că apărarea antirachetă este o problemă strategică de cea mai înaltă importanţă şi că Acordul româno-american din septembrie 2011 reprezintă o expresie concretă a Parteneriatului Strategic dintre cele două state. Aurescu a ajuns în această funcţie după ce foştii titulari, Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu au demisionat, în noiembrie, la interval de o săptămână, pe fondul disfuncţionalităţilor de la votul din diasporă pentru alegerile prezidenţiale. Zeci de mii de români au fost, atunci, nevoiţi să stea la cozi imense, pentru că Ministerul de Externe nu a dorit să înfiinţeze mai multe secţii de votare în oraşele din străinătate unde se află comunităţi mari româneşti, invocând legislaţia rigidă în materie.
La ceremonia de depunere a jurământului de învestitură, preşedintele României, Traian Băsescu i-a felicitat pe cei doi noi miniştri şi le-a urat succes în activitatea pe care o vor desfăşura. El le-a spus acestora că le va sta la dispoziţie, ori de câte ori vor avea nevoie, până pe 21 decembrie 2014, ultima zi din mandatul său. Băsescu a mai menţionat că ne aflăm într- un moment în care românii au nevoie de stabilitate, de seriozitate, mai ales că funcţia prezidenţială se află într-un proces de tranziţie.