DNA răspunde acuzaţiilor
În România, procurorii anticorupţie nu falsifică probe şi respectă legea. Este mesajul ferm pe care şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, îl transmite cetăţenilor, pe fondul gravelor acuzaţii aduse instituţiei în spaţiul public.
Ştefan Stoica, 15.02.2018, 13:00
Scandalul din jurul DNA a izbucnit după ce fostul deputat social-democrat Vlad Cosma a susţinut, folosind înregistrări deocamdată neautentificate, că procurori de la DNA Ploieşti l-au folosit ca să fabrice probe împotriva fostului premier PSD Victor Ponta şi a fostului deputat Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia.
Într-o lungă şi – spun observatorii – convingătoare ieşire publică, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat că judecătorii au considerat legal modul în care DNA Ploieşti a instrumentat dosarul în care Vlad şi Mircea Cosma, tatăl primului, au fost condamnaţi în primă instanţă la 5, respectiv 8 ani de închisoare.
Procurorii din DNA nu falsifică probe. Procurorii din DNA respectă legea în administrarea probelor
Laura Codruţa Kövesi: „Este în curs o verificare a Inspecţiei Judiciare. Am fost întrebată ce am făcut. Vă răspund: am făcut ce prevede legea. Procurorii din DNA nu falsifică probe. Procurorii din DNA respectă legea în administrarea probelor. Modul în care lucrează procurorii din DNA într-un dosar penal este supus controlului judecătoresc. În toate dosarele noastre care sunt supuse judecăţii judecătorii verifică dacă procurorii au respectat legea atunci când au administrat o probă”.
DNA, a mai spus Codruţa Kövesi, dispune de mecanisme de autocurăţare, iar dacă un procuror încalcă legea, nu trebuie ca anatema să fie aruncată asupra tuturor. Majoritatea acestor acuzaţii, menite să ducă în derizoriu activitatea DNA, vin din partea unora certaţi cu legea, aminteşte dna Kovesi, în opinia căreia asistăm la un asalt asupra justiţiei care ar viza îngenuncherea statului şi umilirea cetăţenilor români. Este un festival disperat al inculpaţilor, în care persoane condamnate sau trimise în judecată spun neadevăruri sau părţi de adevăr, a acuzat şefa DNA. Ea a adăugat că nu are motive să demisioneze.
Tot despre o campanie împotriva instituţiilor justiţiei a vorbit procurorul general Augustin Lazăr. El a dezavuat ceea ce consideră a fi acţiuni de instigare publică la intervenţia unor politicieni în activitate judiciară pentru demiterea unor procurori cu funcţii de conducere.
La rândul său, preşedintele CSM, Simona Camelia Marcu, crede că dezbaterea publică de acum despre activitatea DNA are potenţialul de a afecta autoritatea organelor judiciare şi de a prejudicia actul de înfăptuire a justiţiei.
Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă a evitat să se pronunţe cu privire la oportunitatea îndepărtării doamnei Kovesi de la conducerea DNA, aşa cum o cer, direct sau indirect, voci din coaliţia la putere PSD – ALDE. Viorica Dăncilă: „Nu cred că pot eu să spun dacă cineva poate sau nu mai poate conduce DNA. Pentru mine este important că cetăţenii trebuie să aibă în continuare încredere în instituţiile statului, să aibă încredere în Justiţie, nu trebuie să acuzăm întreaga justiţie, dar trebuie să redăm credibilitatea oamenilor în justiţie. Eu, ca prim ministru, sunt îngrijorată şi nu mă simt confortabil în momentul în care am văzut că pot fi făcute probe pentru un prim-ministru”.
Amintim că puterea de stânga a lansat în spaţiul public sintagma „Statul paralel”, din care ar face parte procurori şi agenţi secreţi care, prin acţiunile lor, ar încerca să contrafacă dosare şi să compromită lideri politici ai majorităţii. Comentatori neutri susţin că atacurile repetate la adresa DNA, venite din partea unor personaje necredibile, coroborate cu modificările controversate aduse de majoritatea PSD -ALDE legilor justiţiei, sunt parte a unui plan, slab disimulat, de subordonare politică a sistemului judiciar.