DNA cu motoarele în plin
Direcţia Naţională Anticorupţie turează motoarele la maximum şi încearcă să facă lumină în dosarul Microsoft, cel mai răsunător din ultima vreme.
Roxana Vasile, 02.10.2014, 12:28
Afacerea cu efect de bulgăre de zapadă, în care sunt vehiculate numele a nu mai puţin de nouă foşti miniştri, din partide şi guvernări diferite, atât de stânga, cât şi de centru-dreapta, precum şi ale unor potenţi oameni de afaceri din România, este abia la început.
Într-o ţară în care salariul minim pe economie este echivalentul a mai puţin de 200 de euro, aceştia sunt bănuiţi că au primit comisioane de milioane din partea unor firme care se ocupau cu vânzarea de licenţe IT ale gigantului Microsoft.
Turându-şi motoarele la maximum, Parchetul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a cerut Preşedinţiei şi Parlamentului de la Bucureşti, precum şi Parlamentului European ridicarea imunităţii celor nouă foşti miniştri, pentru a putea începe urmărirea penală împotriva lor.
În urma cererii, conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis, deja, ca membrii comisiilor juridice să elaboreze rapoartele necesare.
Procurorii îi suspectează de trafic de influenţă, luare şi dare de mită, spălare de bani sau abuz în serviciu. Ancheta DNA priveşte în special un contract privind achiziţionarea de licenţe Microsoft, încheiat între Guvernul de la Bucureşti şi Fujitsu Siemens Computers, societate care, prezentându-se la vremea semnării documentului drept unic distribuitor al produselor respective, ar fi fost favorizată.
Martori citaţi într-un raport pe care procurorii anti-corupţie l-au trimis în Legislativ detaliază circuitul zecilor de milioane de euro reprezentând comisioane vărsate unor membri ai Guvernelor care s-au succedat între 2001 şi 2012, precum şi unor oameni de afaceri – intermediari ai tranzacţiei.
Unul dintre ei este fostul soţ al Elenei Udrea, candidată la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie. Solicitată să comenteze, ea i-a trimis pe jurnalişti să ceară lămuriri direct de la fostul soţ.
Şi numele actualului prim-ministru social-democrat Victor Ponta, şi el candidat şi posibil câştigator, potrivit sondajelor, a fost vehiculat în afacere. Tot potrivit martorilor, în 2004, acestuia i s-ar fi solicitat, în calitate de şef al corpului de control al Guvernului, sprijinul pentru facilitarea obţinerii de către Fujitsu Siemens Computers a unui contract de licenţe IT cu ministerul Educaţiei Naţionale.
Premierul a negat orice implicare, declarând că este gata să răspundă întrebărilor procurorilor, dacă aceştia îi vor solicita vreo explicaţie.
DNA însăşi a precizat că premierul Ponta nu are calitate de suspect sau inculpat în acest caz.
Chiar şi aşa, liberalii, foşti parteneri de guvernare ai social-democraţilor, la ora actuală în opoziţie, îl văd pe şeful executivului drept un pion central în acest scandal uriaş şi îi cer să se retragă din cursa pentru preşedinţia României.
PSD vorbeşte, în schimb, de dezinformare şi minciuni în prag de campanie electorală.
Între timp, Direcţia Naţională Anticorupţie îşi continuă ofensiva. Pe măsură ce se precizează, detaliile scoase la lumină fac din acest dosar cel mai răsunător din ultima vreme.