Dispute politice privind PNRR
În timp ce guvernul român susține că au fost atinse obiectivele vizitei la Bruxelles privind PNRR, opoziția spune că vizita a fost un eșec
Daniela Budu, 14.05.2021, 11:33
Transport – 8,5 miliarde de euro, Educație – 3,7 miliarde de euro, Sănătate – 2,5 miliarde de euro – sunt câteva dintre cifrele incluse de guvernul de la București în Planul Național de Redresare și Reziliență discutat în această săptămână la Bruxelles. România include în PNRR reforme în mai multe domenii-cheie, iar angajamentele asumate au fost bine primite la Bruxelles. Planul României este credibil şi poate fi aplicat – este de părere premierul Florin Cîțu. În perioada următoare, va continua dialogul cu responsabilii europeni, pentru a se ajunge la cea mai bună formă a PNRR, iar obiectivul principal pentru miniştri în următoarele săptămâni este să rezulte ‘cel mai bun’ plan, care să fie prezentat Comisiei pentru aprobare la finalul acestei luni.
Florin Cîţu: Va trebui să convingem Comisia Europeană că vom putea atrage cei 29,2 miliarde de euro, asta a fost prima discuţie, pe baza reformelor pe care le facem. A doua, bineînţeles, şi aici nu am dat înapoi, România are nişte priorităţi foarte clare: infrastructura atât rutieră, cât şi feroviară. Provocarea pentru miniştri în următoarele două săptămâni este să vină cu proiectele tehnice în detaliu, care să fie avizate pozitiv de Comisia Europeană, având în vedere standardele cu care se lucrează. Prim-ministrul i-a asigurat pe interlocutorii europeni de realizarea reformelor cuprinse în programul de guvernare, în strategia fiscal-bugetară, dar şi în programul de convergenţă.
Și ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, susține că au fost atinse toate obiectivele în cadrul vizitei la Bruxelles. Potrivit lui, au fost clarificate și agreate reformele majore împreună cu CE, s-a stabilit faptul că România va cere toate cele 29 de miliarde de euro. Cristian Ghinea spune că Bucureștiul s-a angajat să aibă o politică sustenabilă şi matură, referitoare la reforma pensiilor, urmând să se facă modificări inclusiv la nivelul pensiilor speciale. Potrivit acestuia, va avea loc şi reformarea companiilor de stat, iar în ceea ce priveşte legea salarizării în administraţia publică, sporurile vor fi limitate şi legate de obiective.
În timp ce Florin Cîţu spune că va avea discuţii cu reprezentanţii Partidului Social Democrat pentru a se obţine susţinerea în Parlament în vederea adoptării documentului final, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susţine că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este departe de a fi gata. Mai mult, liderul social – democraților mai afirmă că ‘guvernanţii nu pot ascunde eşecul vizitei de la Bruxelles’. ‘Nu au venit înapoi cu un plan finalizat. De exemplu, sunt tăieri importante pentru autorităţile locale şi pe zona de educaţie. Iar cea mai mare problemă este că nu au reuşit să convingă executivul european că vor fi în stare să implementeze planul până în 2026’, a adăugat Marcel Ciolacu. Reamintim că PSD a blocat votul legat de creșterea contribuției României la bugetul UE, cerând la schimb prezentarea și dezbaterea planului PNRR în Parlament.