Dispute politice în guvern
Executivul de la Bucureşti ar putea fi restructurat. Sau nu, pentru că părerile în această chestiune în PSD, principalul partid al coaliţiei aflate la guvernare, nu concordă.
Corina Cristea, 12.01.2018, 12:51
Ideea restructurării executivului de la Bucureşti, intens vehiculată încă de la sfârşitul lui 2017, continuă să tulbure şi să împartă apele în rândul PSD, principalul partid al coaliţiei de guvernare de la Bucureşti. Premierul Mihai Tudose pledează pentru un guvern mai suplu, cât mai aproape de cetăţean, în opinia sa formula actuală, cu 28 de ministere, fiind prea stufoasă, la acest lucru adăugându-se şi cheltuielile mari aferente. Tudose mai spune şi că s-au creat de-a lungul timpului o mulţime de structuri în teritoriu care ţin de acelaşi minister, iar acestea ar trebui comasate la loc, astfel încât să fie mai puţină birocraţie.
Nemulţumirile premierului nu ţin de activitatea miniştrilor, excepţie făcând situaţia de la Ministerul Afacerilor Interne, unde premierul a spus clar că şi-ar dori un alt titular în locul lui Carmen Dan, pe care o acuză că l-ar fi minţit. În replică, ministrul de Interne afirmă că nici vorbă de aşa ceva. Iar în ceea ce priveşte demisia sa, Carmen Dan a ţinut să precizeze că executivul este unul politic, miniştrii sunt nominalizaţi şi validaţi în forurile statutare ale partidelor din coaliţie şi tot acolo se aprobă retragerea lor din Guvern.
Disensiunile dintre premier şi ministrul de Interne, susţinută pentru această funcţie de liderul social-democraţilor Liviu Dragnea, accentuează şi mai mult ideea existenţei unor tensiuni la vărf în PSD. Negate de către cei vizaţi, aceste tensiuni transpar inclusiv din lipsa de susţinere din partea lui Liviu Dragnea pentru ideea de restructurare avansată de premier.
Recent, la finalul Comitetului Executiv Național al PSD, întrebat despre restructurarea Guvernului, Dragnea a răspuns: Sunt de acord cu ce am spus eu. Am vorbit de câteva luni de zile că în ianuarie, după ce vom finaliza 2017, vom face o analiză cum funcționează fluxul de decizie în ministere, cum să facem actul de guvernare mai bun decât în 2017. Că poate fi restructurare, că poate fi remaniere, poate nici asta, poate îmbunătățirea fluxului în minister”.
Despre restructurare s-a vorbit în cadrul amintitei întâniri, dar o decizie ar urma să fie luată la sfârşitul acestei luni, în cadrul unui nou Comitet Executiv. Analizând declaraţiile social-democraţilor, se poate trage concluzia că există două curente de opinie privind restructurarea cabinetului Tudose: unul, potrivit căruia regândirea administraţiei centrale este absolut necesară, şi altul care susţine că actuala formulă guvernamentală funcţionează foarte bine şi nu trebuie modificată, pentru că este nevoie de continuitate la nivelul Guvernului.