Dispută politică, la Bucureşti
Anul electoral 2014 începe, la Bucureşti, cu o serie de dispute între putere şi opoziţie şi la vârful instituţiilor statului. Duminică, am asistat la un nou episod din conflictul preşedintie-guvern.
Valentin Țigău, 03.02.2014, 12:23
Convocat la cererea guvernului, CSAT-ul de duminică a pus, din nou, în evidenţă disensiunile dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderii USL (la guvernare). Tema diferendului a reprezentat-o modul în care a fost gestionată acţiunea de salvare a supravieţuitorilor accidentului aviatic din 20 ianuarie, în urma căruia au murit două persoane.
Preşedintele spune că aceasta nu a fost coordonată potrivit reglementărilor în vigoare şi că nu a existat o celulă de criză la nivel central pentru descoperirea rapida a locului epavei şi pentru acordarea primului ajutor celor accidentaţi. În timp ce premierul Victor Ponta susţine că o parte din răspunderea pentru această situaţie o are şeful STS, Marcel Opriş, şeful statului e decis să-l exonereze pe acesta de orice vină. Traian Băsescu:
„STS nu are nici echipamente pentru aşa ceva, nu are nici dreptul legal să facă mai mult decât a făcut. Prin reglementările legale, STS preia pe linia de apeluri de urgenţă informaţiile de la operatorii de telefonie. STS are capacitatea să spună exact punctul din care s-a făcut apelul telefonic în momentul în care acest apel se face de pe un telefon fix.”
Traian Băsescu se declară indignat că există, pe nedrept, impresia că statul român n-ar fi capabil să acţioneze în situaţii de urgenţă; în realitate, sugerează el, distorsiunile sunt create de lideri – aluzie transparentă la opozanţii săi politici, social-democratul Victor Ponta şi liberalul Crin Antonescu. După ce a solicitat, fără succes, în CSAT, demiterea şefului STS, Victor Ponta pare, acum, a schimba tactica, folosindu-se de votul majoritar din legislativ pentru a avea ultimul cuvânt. Victor Ponta:
„Am decis ca la Biroul Permanent al Senatului să fie prezentat proiectul de lege prin care, pentru o mai bună coordonare a tuturor instituţiilor care au atribuţii în intervenţia în situaţii de urgenţă, STS să treacă în cadrul Ministerului de Interne, în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în aşa fel încât să avem o bună coordonare a tuturor celor care au atribuţii, să avem o structură mai puţin birocratică şi o răspundere foarte clară.”
Ar fi logic să admitem că, în urma acestui transfer, va fi schimbată şi conducerea STS. Cântărind greutatea informaţiilor secrete pe care acest serviciu le-ar putea furniza politicului într-un an electoral, opoziţia a tras, deja, un semnal de alarmă cu privire la ceea ce ea numeşte pericolul trecerii STS de la preşedintie la guvern.