Disensiuni privind votul prin corespondenţă
Liberalii susţin că PSD, partidul aflat la putere, tergiversează dezbaterea acestei legi, în timp ce social-democraţii atrag atenţia că PNL a avut timp să promoveze documentul în perioada în care a deţinut preşedinţia Comisiei de Cod Electoral.
Corina Cristea, 05.10.2015, 13:35
Cerută cu insistenţă de diaspora şi considerată, cel puţin declarativ, de întreg spectrul politic de la Bucureşti drept o soluţie pentru ca situaţia de la alegerile prezidenţiale de anul trecut să nu se mai repete, legea votului prin corespondenţă trenează. Cozile interminabile de la secţiile de votare din străinătate şi, în unele cazuri, imposibilitatea exercitării acestui drept constituţional din cauza proastei organizări, au generat atunci vii proteste îndreptate împotriva administraţiei social-democrate.
Acum, la aproape un an, puterea şi opoziţia se acuză reciproc de amânarea adoptării actului normativ amintit. Pentru a putea fi aplicată la alegerile din 2016, legea votului prin corespondenţă are ca dată limită pentru adoptare începutul lunii viitoare, aminteşte co-preşedintele principalei forţe a opoziţiei, Alina Gorghiu, aflată, din această săptămână, alături de colegii săi liberali, în grevă japoneză:
Este un exerciţiu simbolic. Este ultima speranţă acum, ca în următoarele săptămâni să se întâmple ceva. Mizez inclusiv pe o chemare la consultări a preşedintelui Iohannis. Vom continua acest demers până când vom vedea votul prin corespondenţă realitate. Se va munci, se va veni la Parlament, se va vota. În rest, se va face opoziţie parlamentară pe toate temele.”
Tot în semn de protest, deputatul PNL, Mihai Voicu, şi-a dat demisia de la şefia Comisiei de cod electoral în condiţiile în care membrii comisiei nu au ajuns la un acord privind legea votului prin corespondenţă. De cealaltă parte, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, arată cu degetul către liberali:
PNL-ul a refuzat la solicitarea noastră să desemneze un om în acea comisie pentru a putea funcţiona în continuare. Noi lucrăm şi vom scoate o lege, care obligatoriu trebuie să respecte două principii: să asigure dreptul la vot în aceleaşi condiţii pe care le au românii care trăiesc în România, pe de o parte, şi, pe de altă parte să ne dea siguranţa că votul este sigur.”
Este obligatoriu să dăm dreptul tuturor românilor de a vota. Noi ştim că Victor Ponta nu va uita niciodată că diaspora nu l-a ales preşedinte. Legea votului prin corespondenţă este un cartof fierbinte în mâinile puterii actuale.” – afirmă deputatul PNL Andreea Paul, explicând că liberalii au declanşat greva parlamentară pentru urgentarea adoptării legii votului prin corespondenţă. În contrapartidă, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, cataloghează greva japoneză a liberalilor drept un joc politic ieftin.