Discuţii privind viitorul guvern
Social-democraţii de la Bucureşti încă deliberează asupra programului şi componenţei viitoarei echipe executive.
Bogdan Matei, 23.01.2018, 11:37
După un an de guvernare tehnocrată, în decembrie 2016, PSD câştiga categoric alegerile parlamentare şi, alături de ALDE, prelua, iarăşi, puterea. Una pe care avea să o gestioneze mai greu decât se aşteptau, deopotrivă, membrii, simpatizanţii sau adversarii săi. Vara trecută, partidul marca o premieră în politica românească post-comunistă: îşi răsturna, prin moţiune de cenzură, propriul guvern, condus de Sorin Grindeanu, devenit indezirabil pentru şeful său politic, Liviu Dragnea. Iar luna aceasta, conducerea social-democrată retrăgea sprijinul politic pentru premierul Mihai Tudose şi-o desemna în locul său pe eurodeputata Vorica Dăncilă. Componenţa cabinetului condus de aceasta va fi adoptată vineri, prin vot, de conducerea PSD – a anunţat preşedintele partidului, Liviu Dragnea.
Presa afirmă că două treimi dintre miniştrii în exerciţiu vor fi păstraţi. Cert e că, între timp, social-democraţii au decis actualizarea programului de guvernare cu care au câştigat alegerile, fără a interveni asupra măsurilor prevăzute în acel document. Liviu Dragnea: Noi păstrăm cu tărie obiectivele asumate, şi în campania electorală, şi în programul de guvernare, adoptat în ianuarie în parlament şi readoptat, cu mici modificări, în vară, şi anume să ne încadrăm în indicatorii macroeconomici importanţi, aşa cum ne-am încadrat şi în 2017, împotriva tuturor previziunilor mincinoase. În ceea ce priveşte obiectivul nostru major – mai mulţi bani în buzunarele românilor – rămâne, şi anume creşterile de pensii şi de salarii anunţate, adoptate îşi vor urma cursul, exact aşa cum am stabilit; ba, în anumite situaţii, poate chiar mai bine.”
Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a promis, la rându-i: Nu vom lua măsuri fiscale noi, nu sunt prevăzute asemenea lucruri. Ceea ce am discutat cu PSD-ul este mai degrabă să recurgem la o simplificare a legislaţiei şi a procedurilor existente, în aşa fel încât economia românească bazată pe un nivel de fiscalitate redusă să se bucure şi de un mediu prietenos de afaceri, adică pe proceduri cât mai puţine şi mai simple legate de mediul economic.”
Ca prima voce a opoziţiei de dreapta, PNL susţine categoric că, spre binele ţării, învestirea noului guvern de stânga trebuie împiedicată în Parlament. Liderul liberal, Ludovic Orban: Am ajuns să avem cel mai slab leu. De la instalarea guvernului, inflaţia a luat-o la vale, preţurile cresc, guvernul nu are resursele necesare în buget pentru a majora salariile şi veniturile oamenilor, iar în timpul ăsta ce face PSD-ul? Se bate pentru ciolan, îşi scot ochii între ei care baron să îşi pună ministrul preferat în cine ştie ce ministere. Din acest motiv, înţeleg că şi întârzie procedura de învestire a noului guvern.”
Programul de guvernare şi formula cabinetului Dăncilă vor fi supuse votului în plenul Legislativului, luni, 29 ianuarie.