Discuții privind salvarea HoReCa
HoReCa, unul dintre cele mai afectate domenii de pandemia de coronavirus, va primi sprijin din partea statului român.
Daniela Budu, 26.11.2020, 11:16
Reprezentanţii sectorului hoteluri, restaurante, cafenele – unul dintre cele mai afectate în România de criza COVID-19 – au discutat cu premierul Ludovic Orban şi ministrul Economiei, Virgil Popescu, despre schema de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor înregistrate de companiile din domeniu. Potrivit ministrului Economiei, bugerul estimat este de 500 de milioane de euro, iar plafonul maxim pentru o companie nu va depăși 800.000 de euro.
Executivul va elabora cel târziu săptămâna viitoare un proiect de act normativ prin care va fi aprobat mecanismul în baza căruia companiile din domeniul HoReCa şi agenţiile de turism să beneficieze de granturi. Schema de ajutor de stat ar urma să se aplice după aprobarea sa de către Comisia Europeană, iar mecanismul de realizare va fi facilitat de o aplicaţie electronică, pentru a se reduce birocraţia. S-a discutat și despre prelungirea aplicării măsurii de acordare a şomajului tehnic angajaţilor şi a modalităţii de aplicare a programului de lucru flexibil.
Premierul consideră necesară prelungirea cu şase luni a aplicării şomajului tehnic pentru angajaţii a căror activitate a fost afectată de criza sanitară şi utilă flexibilizarea programului de lucru, pentru a răspunde mai bine nevoilor sectorului HoReCa. Consultările între guvern şi reprezentanţii acestui sector vor continua în perioada următoare. Până acum, guvernul a acordat facilităţi fiscale, a continuat plata şomajului tehnic şi a plătit peste 41% din salariul de bază pentru angajaţi.
Restaurantele au fost închise în România din cauza numărului mare de persoane infectate cu noul coronavirus, iar din cauza vremii reci nici terasele nu mai pot funcţiona. Potrivit statisticilor, pandemia a închis până acum 10.000 de restaurante în România. În plus, se estimează că următoarele şase luni vor fi dramatice și pentru sectorul hotelier, preconizându-se că 70-80% din hoteluri vor închide.
Oamenii de afaceri din domeniu spun că au pierderi şi de 80% şi că aproape 100.000 de locuri de muncă din HoReCa, adică jumătate din total, vor fi pierdute până la sfârşitul anului. În acest sens, reprezentanţii industriei cer executivului măsuri concrete, astfel încât acest sector să poată supravieţui în perioada următoare. Antreprenorii spun că această industrie nu își va reveni la normal până în anul 2023, iar industria hotelieră peste încă doi ani.
Să mai spunem că un sondaj realizat, recent, la solicitarea Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) arată că aproximativ 8 din 10 români consideră că restaurantele ar trebui redeschise.