Discuţii privind programul alegerilor din România
Liderii coaliţiei de guvernare de la București nu au reuşit să ajungă la un acord privind comasarea alegerilor.
Roxana Vasile, 13.02.2024, 11:33
Amânată de săptămâna trecută, discuția liderilor coaliţiei de guvernare nu s-a încheiat, nici luni, cu vreun rezultat. Mai precis, fruntașii PSD și PNL nu au reuşit să ajungă la vreun acord privind comasarea alegerilor. Să reamintim, foarte pe scurt, că, anul acesta, în România au loc toate cele patru tipuri de scrutine electorale – europarlamentar, parlamentar, local și prezidențial. Or, pentru o serie de motive invocate de formațiunile din arcul guvernamental, s-ar dori comasarea, pe 9 iunie, a europarlamentarelor cu localele, apoi, în toamnă, a parlamentarelor cu turul unu sau doi al prezidențialelor. La începutul ședinței liderilor coaliției, președintele PNL, Nicolae Ciucă, declara că formațiunea sa ar accepta o comasare a unuia din tururile alegerilor prezidenţiale cu parlamentarele:
„Discutăm de comasare ca o măsură prin care să putem să evităm cinci runde de alegeri în şase luni de zile. Parlamentarele cu turul doi poate fi o soluţie, de ce nu? Noi am analizat şi turul unu era cel care se potrivea cel mai bine din punct de vedere legal. Înainte de a fi discutat de comasare, am mers în Biroul Politic Naţional şi am cerut mandat pentru conducerea partidului să negociem şi am cerut negociere pentru comasare, fără niciun fel de altă variantă care să fie asumată de către conducerea partidului.”
Or, discuțiile de luni despre comasare nu s-au încheiat cu niciun acord, de aceea – potrivit unor surse politice – fiind posibil ca cele patru runde de alegeri să aibă loc la termen. Dar, o nouă întâlnire între PSD şi PNL este aşteptată să aibă loc, din nou, vineri. Timp de gândire nu este prea mult – social-democrații și liberalii trebuie să se hotărască rapid cum vor să fie alegerile, pentru că Executivul trebuie să adopte, până la începutul lunii viitoare, actele normative necesare organizării primului scrutin, şi anume, cel al europarlamentarelor. În tot cazul, premierul și lider al PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că vrea un calendar cât se poate de clar:
„Pe mine, ca prim-ministru, dar şi ca preşedinte de partid, mă interesează să venim în faţa românilor ca o coaliţie care îi respectă pe români şi să punem un calendar pentru toate alegerile, ca să nu mai fie aceste discuţii interminabile: aoleu, când sunt alegerile alea, când se mută celelalte… Acesta este calendarul, toată lumea se pregăteşte de alegeri, democratic, şi am dat drumul. Sunt toate alegerile într-un singur an. Nu s-a mai întâmplat niciodată.”
Cât despre actuala Opoziție, aceasta nu poate fi decât mulțumită dacă alegerile vor avea loc, fiecare, la termen. O eventuală comasare este, potrivit ei, nedemocratică şi neconstituţională și ar avantaja partidele la guvernare.