Discuții privind PNRR
Executivul de la București dă asigurări că România va îndeplini cerințele europene pentru a primi banii pe care îi are la dispoziție prin PNRR.
Daniela Budu, 15.03.2024, 14:36
Guvernul de la București a modificat, joi, bugetul multianual aferent reformelor şi investiţiilor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. De asemenea, Executivul a luat o serie de măsuri pentru cheltuirea mai rapidă a fondurilor din PNRR, dar şi pentru reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în vederea îmbunătățirii capacității acesteia de a colecta banii la bugetul de stat.
Guvernul a adoptat și un act normativ care urmăreşte ca fondurile europene din PNRR să stea cât mai puţin în conturile statului român şi să ajungă în cel mai scurt timp pe şantierele de investiţii. Ministrul proiectelor Europene, Adrian Câciu explică:
“Aprobăm, în principal, distribuirea sumelor care se cuvin României, din capitolul REPowerEU, şi, aici, foarte important este faptul că 1,2 miliarde de euro vor fi puse la dispoziţia gospodăriilor cetăţenilor români în acest an prin vouchere pentru eficienţă energetică şi vouchere pentru parouri fotovoltaice şi baterii. Iar în luna mai o să declanşăm procedura de distribuire a acestor programe de sprijin pentru populaţie.”
Potrivit ministrului, tot prin această redistribuire de sume, și agricultura va avea acces, pentru prima oară, la banii din PNRR. Cât privește informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la blocarea cererii de plată numărul 3 din PNRR de către Comisia Europeană, din cauza neîndeplinirii unor jaloane, ministrul a anunțat că aceasta nu este blocată. El a menţionat că, în prezent, se află în dialog cu reprezentanţii Comisiei Europene pe cea de-a treia cerere de plată din cadrul PNRR, în valoare de 2,7 miliarde de euro şi se aşteaptă la finalizarea cu succes a procesului şi intrarea banilor în bugetul ţării.
“Nu există nimic blocat. Relaţia cu Comisia Europeană funcţionează foarte bine şi vreau să găsim soluţii pentru a realiza toate reformele”, a spus și premierul Marcel Ciolacu. În plus, anunță șeful Guvernului, miniştrii coordonatori de reforme se vor întâlni, săptămâna viitoare, cu Celine Gauer, responsabilă cu gestionarea PNRR la nivel european, pentru a analiza jaloanele importante din cererea de plată numărul 3.
Opoziția de la București anunța, recent, că oficialii de la Bruxelles ar avea obiecţii în special faţă de numirile făcute la conducerea companiilor din energie şi la agenţia care urmează să monitorizeze companiile de stat. ‘Din cinci cereri de plată pe care România le putea depune până în prezent din PNRR, conform calendarului agreat cu Comisia Europeană, guvernul PSD-PNL nu a depus decât trei şi nu a încasat banii decât pentru două.
Cererea de plată numărul 3, ultima depusă, are şi ea probleme, la fel ca precedentele, pentru că jaloanele nu au fost îndeplinite conform angajamentelor asumate’, a spus Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR. Amintim că România beneficiază de o alocare totală de circa 30 de miliarde euro pentru implementarea PNRR, sub formă de granturi și împrumuturi, pe care ar trebui să le folosească până la finalul anului 2026.