Discuţii privind pensiile
În România, proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat și care stimulează rămânerea în activitate până la 70 de ani ajunge, zilele acestea, la guvern.
Corina Cristea, 07.06.2021, 11:44
La trei luni de când a fost iniţiat de Ministerul Muncii, un proiect de lege care vizează sistemul de pensii din România urmează să fie adoptat de executiv în această săptămână. Potrivit documentului, nu creşte vârsta de pensionare, dar li se permite angajaţilor să rămână în activitate până la 70 de ani, dacă doresc. Aceste persoane vor continua să plătească contribuţiile sociale şi vor solicita recalcularea pensiei atunci când vor decide să se pensioneze. O altă prevedere intezice cumulul pensiei cu salariul la stat. Cele aproximativ 35 de mii de persoane aflate în prezent în această situație vor avea la dispoziție 30 de zile de la aprobarea legii pentru a opta între cele două forme de venit. Există, însă, şi excepţii, care vor putea să primească în continuare pensie și salariu la stat: profesorii, artiştii, membrii Academiei Române şi parlamentarii, dar și pensionarii încadraţi în gradul III de invaliditate, asistenţii maternali, asistenţii personali şi îngrijitorii la domiciliu.
Iniţiativa proiectului, care va pleca în această săptămână de la guvern către dezbatere și vot din Parlament, vine pe fondul avertismentelor tot mai numeroase că, în formula actuală, în câțiva ani sistemul de pensii nu va mai putea face faţă plăţilor. Ministrul muncii şi al protecţiei sociale, Raluca Turcan a explicat pe larg de ce este nevoie de reformă în sistemul de pensii
„Gândiţi-vă că acum avem un deficit la bugetul de asigurări sociale de 16 miliarde. Până în anul 2030 vor ieşi în plus faţă de cât ies în mod normal la pensie aproximativ 1,8 milioane de pensionari, ca urmare a boom-ului de natalitate din perioada 1966-1969. Ca atare, presiunea pe sistemul de pensii este în creştere. Mai mult decât atât, întregul sistem este grevat de inechităţi crunte. Raportul între cea mai mică pensie şi cea mai mare este de 1 la 100. Există mii de pensionari care câştigă în instanţă împotriva statului român şi atunci avem obligaţia să creştem contributivitatea la sistemul de pensie, aducând în calculul pensiilor cât mai multor oameni toţi indicatorii de contributivitate, să reducem inechităţile, să facem sustenabil şi predictibil acest sistem, nu la bunul plac al decidenţilor politici care de obicei în ajun de campanii mai majorează pensiile, şi în acelaşi timp să digitalizăm toate dosarele de pensii, astfel încât România anului 2021-2022 să ajungă să aibă cinci milioane de dosare de pensii digitalizate.”
Legislaţia pe care o avem în momentul de faţă ne-a permis ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor cu 14% făcută la finalul anului trecut, a mai spus Raluca Turcan, potrivit căreia, pensiile vor creşte anul viitor cel puţin cu rata inflaţiei. Anul viitor va fi aplicată actuala legislaţie în materie de pensii, urmând ca, până la sfârşitul lui 2022, să fie adoptată o nouă lege a pensiilor, a precizat ministrul.