Discuţii privind legile justiţiei
Legislaţia penală şi cea privind funcţionarea justiţiei inflamează, din nou, dezabaterile publice de la Bucureşti.
Bogdan Matei, 22.10.2018, 12:35
Organism consultativ al Consiliului Europei, Comisia de la Veneţia şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu amendamentele promovate de coaliţia guvernamentală PSD-ALDE la Codurile penale. Modificările, spun experţii Comisiei, afectează grav eficienţa sistemului judiciar şi lupta anticorupţie. Ei recomandă autorităţilor de la Bucureşti să procedeze la o reevaluare radicală a acestor modificări, printr-un proces de consultare complet şi eficient, în scopul obţinerii unor propuneri legislative solide şi coerente, care să beneficieze de o largă susţinere a societăţii româneşti.
Comisia de la Veneţia apreciază că şi legile referitoare la statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii afectează eficienţa, calitatea şi independenţa justiţiei. La dezbateri au participat atât ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, el însuşi membru al organismului european, cât şi preşedintele comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor de la Bucureşti, social-democratul Florin Iordache. Aceştia au reluat argumentaţia deja consacrată a Puterii de stânga, potrivit căreia modificările se conformează deciziilor Curţii Constituţionale a României şi, respectiv, sentinţelor Curţii Europene a Drepturilor Omului, unde, din cauza abuzurilor din justiţie sau penitenciare, România a pierdut procese pe bandă rulantă.
Din opoziţie, liderul PNL, Ludovic Orban, şi-a reiterat, la rându-i convingerea, împărtăşită de presă şi de societatea civilă, că toate modificările legislative promovate de guvernanţi nu urmăresc decât subordonarea magistraţilor şi stoparea luptei anticorupţie. Liberalii, a mai anunţat Orban, intenţionează să depună în Parlament o moţiune împotriva ministrului Justiţiei. Şi preşedintele Klaus Iohannis crede că, după opinia critică a Comisiei de la Veneţia, ministrul Toader şi-a compromis definitiv credibilitatea şi ar trebui să demisioneze.
În replică, acesta a calificat solicitarea preşedintelui drept inadmisibilă, pentru că, insistă el, nu ministerul Justiţiei a promovat modificările aduse Codului penal şi celui de procedură penală. Ministrul a ţinut să sublineze şi că ordonanţa de urgenţă, recent adoptată de Guvern, care a modificat, din nou, legile justiţiei nu poate acţiona retroactiv şi nu afectează stabilitatea sistemului judiciar.
Aceasta, mai spune ministrul, a uniformizat cerinţa de vechime în magistratură pentru procurorii cu funcţii de execuţie din cadrul Parchetului General, DNA şi DIICOT şi nu riscă, în niciun caz, să depopuleze parchetele, aşa cum se tem criticii. Analiştii evită, în general, să se ralieze unei părţi sau alteia. Dar semnalează că, după aproape doi ani în care legile justiţiei au dominat agenda publică, societatea românească e tot mai obosită şi plictisită de această poveste fără sfârşit.