Discuții privind Flancul Estic
În marja participării la Conferința ministerială a OCDE de la Paris, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul său francez, Catherine Colonna.
Mihai Pelin, 10.06.2022, 11:33
Consecinţele războiului din Ucraina asupra economiei mondiale, construirea unui viitor mai bun pentru tineri, un comerţ responsabil în raport cu mediul s-au numărat printre temele analizate, la Paris, la reuniunea anuală a Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, care a reprezentat pentru prima dată România în calitate de ţară candidată la aderarea la OCDE, a primit foaia de parcurs cu reformele, unele extrem de importante, pe care trebuie să le facă pentru a se alătura clubului select de 38 de state cu economii dezvoltate ale lumii.
În marja participării la reuniune, Bogdan Aurescu a avut o întrevdere cu noul ministru pentru Europa și al afacerilor externe al Franței, Catherine Colonna. În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat temele prioritare ale agendei bilaterale, precum și aspecte de actualitate la nivel european și internațional, cu accent pe temele de securitate și efectele multiple ale războiului ilegal declanșat de Rusia contra Ucrainei. Bogdan Aurescu a subliniat nivelul excelent al relațiilor dintre România și Franța, relații definite în cadrul Parteneriatul Strategic reînnoit în 2018 prin semnarea Declarației Politice de către președinții Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, și ale cărui direcții de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs în 2020.
Totodată, Bogdan Aurescu a reiterat aprecierea României pentru contribuția Franței la întărirea posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic în mod unitar și coerent, prin prezența militarilor francezi în România, subliniind că acest demers reprezintă și o confirmare clară a solidarității aliate și a angajamentului constant al Franței față de securitatea statelor aliate, inclusiv a României, contribuind astfel inclusiv la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și Franța. În acest context, cei doi miniștri au susținut operaționalizarea în cel mai scurt timp a Grupului de luptă al NATO sub coordonarea Franței, pe teritoriul României.
În ceea ce privește pregătirea Summitului de la Madrid de la sfarșitul lunii, cei doi miniștri au exprimat susținerea pentru aderarea Suediei și Finlandei, care va contribui la consolidarea securității aliate. În planul cooperării bilaterale pe componenta de securitate, a fost discutată și relevanța organizării unei reuniuni în formatul 2+2, la nivel de miniștri de afaceri externe și apărare, din perspectiva coordonării celor două state, mai ales în noul context de securitate.
Pe de altă parte, oficialul francez a exprimat aprecierea pentru modul în care România a acordat sprijin multidimensional Ucrainei, în timp ce, ministrul român de externe a subliniat necesitatea sprijinirii Republicii Moldova pentru a face față diverselor efecte ale crizei generate de agresiunea Moscovei. Totodată, Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul pentru integrarea europeană a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, dar și pentru începerea negocierilor de aderare cu UE ale Albaniei și Macedoniei de Nord.