Discuții privind Coridorul verde
Avansează proiectul aşa-numitului Coridor Verde, care va furniza Uniunii Europene energie produsă în zona Mării Caspice.
Bogdan Matei, 04.09.2024, 12:15
Transportatorul național român de energie Transelectrica şi firmele omoloage din Georgia, Azerbaidjan şi Ungaria au semnat un acord de asociere în „Green Energy Corridor Power Company”, cu sediul în România. Societatea va avea ca scop implementarea proiectul Green Energy Corridor, respectiv un cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu, care va conecta, prin Marea Neagră, România şi Georgia, conexiunea fiind prelungită în Ungaria şi Azerbaidjan.
A opta reuniune ministerială a proiectului Coridorului Verde, organizată, marţi, la Bucureşti, a avizat, de altfel, studiul de fezabilitate premergător implementării proiectului. Acesta este susţinut de Comisia Europeană, iar şefa Executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a participat personal, tot la Bucureşti, în decembrie 2022, la semnarea acordului între părţi.
„Acest proiect strategic va contribui la consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale, creşterea conectivităţii în bazinul Mării Negre şi valorificarea potenţialului energiei regenerabile. Totodată, am convenit asupra posibilităţii includerii în studiul de fezabilitate a unei noi componente, respectiv un cablu de fibră optică care va conecta cele patru ţări, contribuind la îmbunătăţirea fluxurilor de date şi la susţinerea digitalizării regiunii. În următoarea perioadă, vom analiza şi posibilitatea alăturării Bulgariei la acest proiect de infrastructură, demersul fiind deschis şi pentru fraţii noştri de peste Prut” (Republica Moldova, ex-sovietică, majoritar românofonă – n. red.) – a declarat ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.
Omologul său din Azerbaidjan, Parviz Shahbazov, a mulţumit Uniunii Europene pentru ajutorul acordat încă de când au fost puse bazele proiectului, graţie căruia în Europa va ajunge mai multă energie regenerabilă produsă în zona Mării Caspice. El a spus că autorităţile de la Baku doresc interconectarea acestui coridor cu un altul, în care sunt implicate state ex-sovietice din Asia Centrală, precum Uzbekistan şi Kazahstan.
La rândul său, prim viceprimministrul şi ministrul Economiei şi Dezvoltării Sustenabile din Georgia, Levan Davitashvili, a subliniat că acest proiect poate contribui la securitatea energetică a Uniunii Europene şi este cheia pentru a avea o piaţă energetică competitivă.
Reprezentantul Ungariei, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului, Peter Szijjarto, a afirmat că este nevoie ca acest proiect de infrastructură să fie finalizat cât mai repede.
„Vom depăşi recordurile mondiale, având în vedere că lungimea cablului submarin va fi de aproximativ 1.200 de kilometri – un cablu cum nu mai a fost construit până acum” – susţine şeful diplomaţiei de la Budapesta.