Discuţii la Bucureşti şi Bruxelles privind viitorul UE
Preşedintele Klaus Iohannis la Bucureşti şi premierul Dacian Cioloş la Bruxelles, au discutat, luni, cu liderii UE chestiuni importante privind viitorul UE.
România Internațional, 16.02.2016, 12:49
Negocierile asupra condiţiilor puse de Marea Britanie pentru a rămâne în UE au ajuns într-un „moment critic”, a declarat, luni, la Bucureşti, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a avertizat că riscul dezmembrării Uniunii este real. Tusk se afla intr-un turneu european pentru a prezenta propunerile sale de compromis ce vor fi discutate la Consiliul European de primavara, care va avea loc pe 18-19 februarie. In cadrul întrevederii cu şeful statului român, Klaus Iohannis, Tusk a explicat ce implică propunerea sa privind aplicarea mecanismului de salvgardare.
Donald Tusk: În România, ca şi în alte ţări ale Uniunii Europene chestiunea beneficiilor sociale continuă să fie una dintre cele mai importante. Vă asigur că propunerea cu care am venit este justă şi echilibrată. Mecanismul de salvgardare cu privire la accesul la prestaţii sociale nu este destinat să se aplice cetăţenilor Uniunii care lucrează în acest moment în Marea Britanie”. Preşedintele Iohannis a reafirmat că, pentru România, este foarte important ca Marea Britanie să rămână în interiorul UE şi s-a declarat de acord cu pachetul de reforme propus de şeful Consiliului European, dar a cerut respectarea principiului liberei circulaţii şi al nediscriminării.
Klaus Iohannis: Pentru România este important ca mecanismul de salvgardare să fie nediscriminatoriu, să aibă un caracter excepţional şi cât mai limitat în timp. Aplicarea acestuia trebuie să se facă pe baza unor justificări pertinente”. Poziţia preşedintelui a fost susţinută, la Bruxelles, şi de premierul tehnocrat Dacian Cioloş. El a subliniat ca România doreşte să se găsească cele mai bune soluţii pentru ca Marea Britanie să rămână în UE, dar a arătat că, la apropiatul Consiliul European, Bucureştiul doreşte ca anumite lucruri legate de situaţia lucrătorilor în Marea Britanie să fie clar precizate.
Cioloş a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre aderarea României la spaţiul Schengen şi încheierea procesului de monitorizare a justiţiei. In opinia României, Mecanismul de Cooperare şi Verificare instituit de Comisia Europeană şi-a atins scopul iniţial, a spus Cioloş, care consideră că tot acest proces ar trebui să fie integrat şi internalizat în mecanismele pe care guvernul, sistemul judiciar, parlamentul le pot avea în vedere.
El a adăugat că îşi doreşte să nu fie nevoie ca Bucureştiul să aştepte ultimul an al mandatului actualei CE pentru a se găsi o soluţie în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen de liberă circulaţie, în contextul monitorizării reformelor din justiţie. Jean-Claude Juncker s-a declarat convins că Mecanismul de Cooperare şi Verificare se va încheia pe timpul mandatului său, dacă România continuă să aplice cerinţele europene.