Discuții în Parlament privind PNRR
Seful Executivului de la Bucuresti, Florin Cîţu, a prezentat, în Parlament, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Leyla Cheamil, 27.05.2021, 12:05
Reforme, investiţii şi o mai bună gestionare a banului public sunt obiectivele guvernului de la București, care va pune în aplicare Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prezentat în Parlament de premierul Florin Cîţu. Cele aproape 30 de miliarde de euro puse la dispoziţie de Comisia Europeană vor ajunge în toate colţurile României, pentru a recupera timpul pierdut în ultimii 30 de ani, a promis șeful Executivului. Premierul a precizat că România va primi, pe baza Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, bani pentru investiţii, îndeosebi în transporturi, educaţie şi sănătate, dar pentru care trebuie asigurate şi mai multe reforme.
El a subliniat că este nevoie de o garanţie că se va păstra, în perioada următoare, o strategie de eliminare a risipei banului public: Acest plan sau reformă nu înseamnă reducerea veniturilor, nu înseamnă reducerea pensiilor, nu înseamnă alte scenarii apocaliptice. Înseamnă un mod de a administra aceşti bani pe care îi avem astăzi, eficient; să plătim şi pensii şi salarii mai mari până în 2030, fără să destabilizăm situaţia financiară a României.ˮ
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un program diferit faţă de celelalte proiecte derulate până acum pe fonduri europene, a afirmat premierul Florin Cîţu. Prim-ministrul a precizat că planul a apărut ca răspuns la criza provocată de pandemia de COVID-19 şi este axat pe investiţii şi pe reforme. El a mai spus că investiţiile asumate vor fi implementate cu investitori în special din România și a atras atenţia, în același timp, că toate investiţiile trebuie finalizate până în 2026, altfel vor fi pierduţi banii europeni.
Comisia Europeană este interesată să existe o sustenabilitate a salariilor publice şi a pensiilor, a subliniat, la rândul său, liderul PNL, Ludovic Orban, în timp ce copreşedintele URS PLUS, Dan Barna, s-a declarat optimist cu privire la susţinerea şi asumarea politică a reformelor propuse de guvern.
Planul a generat nemulțumirea opoziției, care a criticat elaborarea documentului și a acuzat Guvernul că urmăreşte doar măsuri de austeritate. De aceea, principalul partid de opoziție, PSD, a anunţat că va depune o moţiune de cenzură. Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu: Tot ce aţi propus a fost îngheţarea veniturilor, creşterea vârstei de pensionare şi majorarea taxelor pentru firme şi populaţie. Vă place să credeţi că sunteţi apostolii transparenţei, dar, de fapt, sunteţi doar trompetele austerităţii.ˮ
Copreşedintele AUR, ultranaţionalist, George Simion, a declarat, la rândul său, că parlamentarii partidului vor susţine orice moţiune împotriva cabinetului condus de Florin Cîţu. Pe 31 mai, România va depune planul în sistemul informatic al Uniunii Europene, iar pe 2 iunie va fi publicat integral. Bucureștiul ar urma să primească 29,2 miliarde de euro, dintre care 14,2 miliarde sub formă de granturi şi 15 miliarde sub formă de împrumuturi.