Discuţii europene la Chişinău
Aflat la încheierea mandatului său de preşedinte al Comisiei Europene, Manuel Barroso a făcut, joi, o vizită la Chişinău, pentru a susţine aspiratiile proeuropene ale Rep Moldova.
Valentin Țigău, 13.06.2014, 12:51
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aflat într-o vizită la Chişinău, cu două săptămâni înaintea semnarii Acordului de asociere a Rep Moldova la UE şi premierul Iurie Leancă şi-au pus, joi, semnătura pe două documente care garantează o asistenţă financiara europeană destinată reformelor. Bruxellesul va oferi Republicii Moldova 21 de milioane de euro pentru implementarea Acordului de liberă circulaţie în UE, mai multe milioane de euro vor fi date pentru sprijinirea sectorului energetic si 14 milioane, pentru dezvoltare rurală.
Şeful executivului european a făcut apel la coeziune naţională în jurul agendei de reforme şi a vorbit despre parcursul european al Rep Moldova ca despre o prioritate care trebuie asumată de întreaga populaţie. Manuel Barroso: “Relaţia cu Moldova nu este doar una politică sau diplomatică, ci este una pentru oameni. Noi vrem ca cetăţenii Moldovei să fie mai aproape de UE”.
El a mai spus că Acordul de Asociere cu UE este perfect compatibil cu Acordul privind zona de comerţ liber din cadrul Comunităţii Statelor Independente din care Rep Moldova face parte şi, în context, a cerut Rusiei să nu se opună parcursului european al Rep Moldova. Manuel Barroso: “Îndemn Rusia să se concentreze pe avantajul noilor oportunităţi şi să nu întreprindă măsuri punitive înainte de procedura de semnare şi nici în timpul implementării acordului. Un asemenea comportament nu are justificare nici economică şi nici legală.”
Ultimul sondaj de opinie arăta că 46 la sută dintre moldoveni doresc aderarea la UE şi doar 18 la sută ar susţine aderarea la NATO. Rep Moldova nu face parte din componenta militară a CSI dar neutralitatea stipulată în Constituţie ar putea fi revizuită.
Joi, ministrul moldovean al Apărării, Valeriu Troenco a declarat că, întrucât Ucraina vecină este afectată de lupte crâncene, Moldova trebuie să fie pregătită să reacţioneze, în caz de necesitate. Valeriu Troenco: “Te trezeşti, mâine, cu anexarea unei părţi a teritoriului. Blocul NATO, evident, a devenit, pentru toţi, garantul stabilităţii şi apărării intereselor celor mici. Altă forţă care ar putea rezista Rusiei practic, nu există.”
Vizita lui Manuel Barroso, cu valoare simbolica de sustinere a aspiratiilor europene ale Rep Moldova, a facut parte dintr-un turneu mai lung al oficialului European, aflat la sfarsitul mandatului sau in fruntea Comisiei. Barroso mai viziteaza Georgia si Azerbaidjanul, alte doua state care fac parte din Parteneriatul Estic al UE.