Discuţii despre plafonarea preţurilor la energie
Autoritățile de la București discută despre plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze pentru această iarnă, până la adoptarea unui set de măsuri corelate la nivel european.
Daniela Budu, 08.10.2021, 12:10
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze naturale este în atenția autorităților din domeniu în contextul creşterii accentuate a facturilor. Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, Guvernul de la București a aprobat compensarea facturilor la energie şi gaze pentru consumatorii casnici peste preţul de 68 de bani pe kilowat, dar creşterea continuă a preţurilor pe piaţă europeană impune o nouă intervenţie.
Virgil Popescu: Am discutat şi cu colegii mei din ţările europene, toţi sunt foarte îngrijoraţi. E clar că trebuie să regândim întreaga piaţă de electricitate a Uniunii Europene, asta înseamnă că e momentul să luăm şi alte măsuri. Ca să putem face o plafonare, în schimb, trebuie să avem posibilitatea să intervenim cu legislaţie primară, cu ordonanţă de urgenţă. Deocamdată, oamenii au o plasă de siguranţă cu privire la această compensare. De aceea, am şi dat această ordonanţă luni, tocmai pentru a intra în vigoare începând cu 1 noiembrie. Sigur că vom interveni în această iarnă, vom proteja populaţia, lucrăm şi la partea pentru IMM-uri.
Din partea Băncii Naționale, purtătorul de cuvânt Dan Suciu consideră că avansul inflaţiei într-un ritm rapid a avut loc în principal din cauza preţurilor energiei. Într-o declaraţie pentru Radio România, acesta a explicat că decizia de creştere a dobânzii-cheie la 1,5% pe an a fost luată în încercarea de temperare a celorlalte preţuri, pentru că BNR nu are cum să acţioneze asupra scumpirilor din sectorul energiei.
Dan Suciu: Nu avem cum să influenţăm acele preţuri. Ce putem noi influenţa este costul banilor, creştem acest cost al banilor şi ancorăm anticipaţiile de creşteri ale preţului pentru alte produse. Aceasta înseamnă că limităm, să spunem aşa, cantitatea de bani pentru alte produse astfel încât să nu avem puseuri de creştere şi pentru alte produse, pentru că, inevitabil, din energie se duc asemenea influenţe. Încercăm să le temperăm. Foarte greu să faci prognoze în perioada aceasta.
Acesta a precizat că prognoza Băncii Centrale privind inflaţia pentru finalul acestui an, de 5,6%, va fi depăşită în contextul scumpirilor din energie. Preţurile mari din ultima perioadă la energie şi gaze naturale se află şi în atenţia clasei politice de la București.
Din opoziție, social-democraţii dau asigurări că proiectul lor legislativ privind plafonarea acestor preţuri pentru şase luni, depus la Senat, va fi adoptat în Parlament până la finalul săptămânii viitoare.
De partea sa, USR (până în septembrie aliat în coaliția la putere) consideră că toţi consumatorii pot fi sprijiniți în primul rând prin reducerea accizelor şi a TVA, apoi prin măsuri de compensare adiţionale.