Discuţii despre Europa cu mai multe viteze
Reprezentanţi ai guvernului de la Bucureşti şi ai Comisiei Europene au fost prezenţi la conferinţa intitulată O Uniune tot mai strânsă - moştenirea tratatelor de la Roma pentru Europa de astăzi.
Mihai Pelin, 28.03.2017, 11:08
Ministerul român de Externe şi reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti au organizat recent o dezbatere privind evoluţia UE. Printre invitaţi s-a numărat şi ministrul pentru afaceri europene, Ana Birchall, care a afirmat că România a căutat să demonstreze în deceniul scurs de la aderare că este un partener credibil şi dedicat eforturilor europene. Ea a evocat sondajele de opinie realizate la nivel european, care arată că încrederea românilor în UE s-a situat constant peste media europeană. Ministrul afacerilor europene a mai spus că România va participa activ la orice proiect de întărire a unităţii Uniunii şi va rămâne un promotor ferm al demersurilor de coeziune şi eliminare a decalajelor de dezvoltare dintre statele membre.
Ana Birchall a avertizat, pe de altă parte, că poziţia UE pe scena internaţională va fi slăbită dacă vor fi impuse bariere artificiale care să separe în grupuri statele membre conform noţiunii de „Europă cu mai multe viteze”, folosită constant în discursul liderilor blocului comunitar, dar la care s-a renunţat recent. Declaraţia de la Roma, semnată săptămâna trecută de liderii celor 27 de state membre, menţionează unitatea şi mersul în aceeaşi direcţie, însă cuprinde şi precizarea că „pot exista ritmuri diferite de dezvoltare”. Ana Birchal: „România va participa activ la orice proiect menit să întărească unitatea marilor noastre familii europene. Nu ne putem imagina viitorul în afara UE. Nici un proces de reformă a UE nu trebuie să aducă atingere valorilor şi libertăţilor sale fundamentale. Totuşi există riscul unei reforme axate pe avansarea în formate restrânse şi afectarea drepturilor unei părţi a cetăţenilor UE.”
Prezentă la discuţii, şefa reprezentanţei CE la Bucureşti, Angela Cristea, a explicat că, în prezent, statele membre şi instituţiile europene folosesc în dezbaterea despre viitor aceiaşi termeni dar cu înţelesuri diferite: „Una din valorile puternice, fundamentale ale UE este existenţa statului de drept. Toată lumea promovează statul de drept şi drepturile fundamentale, dar oare are aceeaşi definiţie, aceeaşi înţelegere a acestor concepte? Ar ajuta să ne asigurăm că înţelegem acelaşi lucru. Acesta este şi scopul celor cinci scenarii privind viitorul UE, să ne asigurăm că ele provoacă dezbaterea care ne ajută să ne confruntăm înţelegerile diferite pe care le avem vizavi de ceea ce aşteptăm de la UE.”
România s-a opus din start unei Europe cu mai multe viteze. În urmă cu câteva zile,preşedintele Klaus Iohannis atrăgea atenţia că, dacă s-ar fi mers în continuare pe acest scenariu, blocul comunitar ar fi făcut paşi înapoi, iar statele din Europa de Est ar fi avut de pierdut.