Discuţii cu sindicaliştii din sănătate
Reprezentanţii sindicatelor din sănătate au obţinut din partea guvernului promisiunea majorării salariilor cu 15%, pe lângă cele 5 procente de la începutul anului.
Corina Cristea, 06.02.2024, 12:30
Pe fondul nemulţumirilor, în principal de ordin salarial, mai multe categorii de angajați au protestat în ultima perioadă în România, între aceștia numărându-se și cei din sistemul de sănătate. Reprezentanții Sanitas și Solidaritatea Sanitară au avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai guvernului cărora le-au prezentat revendicările lor legate de salarizare și de deficitul de personal.
Vicepreşedintele Sanitas, Răzvan Gae, într-o postare pe o reţea de socializare: La acest moment, toată lumea suferă pentru că sporurile sunt undeva la 2018, pentru anumite categorii, chiar mai mult de 2018, mai în spate, chiar 2010-2012, iar sistemul sanitar suferă de o lipsă acută de personal. Şi aici, aş vorbi în mod special de asistenţi, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, personal TESA, ş.a.m.d. Din fericire, noua grilă de salarizare a dus acolo unde era necesar medicul primar, poate şi medicul specialist. Restul … un medic rezident în anul 1 mai mult de 3.500 de lei în mână nu ia. Un medic rezident anul IV undeva la 4.700 de lei, în contextul în care acesta face şi gărzi, iar o infirmieră dintr-un ambulatoriu de specialitate, undeva la 2.400 – 2.500 de lei. Iar o asistentă dintr-o secţie de chirurgie dintr-un spital foarte mare nu ia mai mult de 3.800 de lei.
În cadrul noii runde de discuții de luni cu premierul Marcel Ciolacu liderii sindicali, care au cerut o majorare de 20%, au obţinut promisiunea unei creşteri salariale de 15%, pe lângă indexarea cu 5% de la începutul anului. Cele două părţi au stabilit ca aceste procente să fie acordate în două tranşe: 10% în luna martie şi 5% în luna iunie. Nu este însă clar cum va fi distribuită această majorare, care îi nemulţumeşte totodată pe unii dintre participanţii la discuţii
Într-o primă reacție după ieșirea de la discuții, reprezentanţii Sanitas au spus că nu au toate datele legate de câte persoane lucrează în sistemul public de sănătate şi strâng în aceste momente informaţiile de care au nevoie. Acestea sunt importante pentru că trebuie să ştie cu cât vor creşte salariile tuturor categoriilor din domeniu: medici, asistente, infirmieri, brancardieri şi personalul TESA. După ce vor deţine toate aceste informaţii, au spus ei, vor vedea dacă vor continua sau nu acţiunile de protest.
Pe de altă parte, reprezentanţii sindicatului Solidaritatea Sanitară susţin că, în practică, majorarea salariilor de bază nu se va face cu 20%, aşa cum susţine guvernul, ci cu mai puțin. Aceasta pentru că majorarea ar viza salariul de bază, astfel că veniturile angajaţilor, care includ şi sporuri, ar creşte de fapt cu mai puţin de 14%. Tot ei au spus că vor continua negocierile cu executivul, dar şi protestele, care prevăd pe 11 martie un miting în fața sediului Guvernului, după care se va lua decizia legată de greva generală, în funcţie de numărul de angajaţi care au semnat pentru aceasta.