Din nou despre tragedia din Clubul Colectiv
Încă o victimă a incendiului din clubul Colectiv de acum cinci luni a decedat într-un spital bucureştean. Bilanţul total al tragediei se ridică astfel la 64 de morţi.
Mihai Pelin, 15.03.2016, 13:21
Încă unul dintre răniţii în incendiul din clubul bucureştean Colectiv a murit într-un spital din Bucureşti, astfel că bilanţul celor care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei se ridică acum la 64. Tânărul de 21 de ani era student la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti şi a fost ultimul pacient care se mai afla internat într-un spital din România.
Potrivit medicilor, el a murit în urma unor complicaţii hemoragice după ce a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale în cele aproximativ patru luni de la internare. În prezent, în clinici din străinătate sunt internaţi încă 10 răniţi în aceea noapte de groază. Printre cei care şi-au pierdut viaţa se numără artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi străini.
Pe 30 octombrie 2015, un incendiu a izbucnit în clubul bucureştean unde trupa rock Goodbye to Gravity susţinea un concert de lansare a unui nou album. Potrivit martorilor, incendiul a izbucnit din cauza unor artificii aprinse în timpul concertului şi s-a extins rapid. Oamenii au încercat să părăsească încăperea însă, din cauza aglomeraţiei, s-au călcat în picioare la ieşire.
Cei care s-au aflat lângă uşă au reuşit să iasă mai repede din încăperea cuprinsă de fum şi flăcări şi au supravieţuit. Ceilalţi care erau mai departe n-au avut şanse, au fost trântiţi la pământ şi suprinşi de flăcările ucigaşe.
Tragedia a avut un puternic ecou internaţional şi a atras atenţia celebrului canal Discovery, care a difuzat duminică “Dezastru din Colectiv”. Documentarul a prezentat, în ordine cronologică, faptele care s-au petrecut atunci, aşa cum au fost relatate de cei direct implicaţi – supravieţuitori, familii ale acestora, autorităţi şi cadre medicale care au luat parte la operatiunile de salvare. Pompierul-şef care a intervenit atunci a facut declaraţii cutremuratoare.
Salvatorul a povestit că, împreună cu colegii săi, au strâns toate telefoanele care funcţionau, 15-20 la numar, şi le-au pus deoparte. Iar acestea sunau încontinuu, pe ecran aparand aceleaşi 2 nume: mama şi tata. Îmi simţeam mâinile încovoindu-se sub asprimea focului, spatele îmi devenise o unealtă de tortură iar ochelarii, din plastic gros, mi s-au topit în palme, stropindu-mi gâtul şi pieptul cu un lichid vâscos, usturător.
De durere, ne-am lăsat cu totii jos ca nişte marionete stricate, prabuşindu-ne cu răni proaspete, deschise, în praf şi funingine”, a povestit, la rândul său, o supravieţuitoare, pe o reţea de socializare. Între timp, autorităţile responsabile continuă investigarea circumstanţelor în care s-a produs tragedia şi caută vinovaţii, iar procurorul general interimar al României a precizat că ancheta în dosarul Colectiv este în ultima etapă. Expertiza Institutului Naţional de Criminalistică a fost trimisă recent procurorilor de la Parchetul General, dar şi experţilor părţilor, aşa cum prevede legislaţia.