Din nou, despre Schengen
Consiliul Afaceri Generale a aprobat, la Bruxelles, raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare la adresa României publicat, în ianuarie, de Comisia Europeană.
Roxana Vasile, 19.03.2014, 12:31
Deşi în cele mai importante cancelarii occidentale, precum şi la nivelul Uniunii Europene, capul de afiş este ţinut de criza din Ucraina, chestiunile europene curente nu pot fi ocultate.
Nu mai departe de marţi, Consiliul Afaceri Generale s-a întrunit la Bruxelles, ocazie pentru a aproba raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare la adresa României publicat, în ianuarie, de Comisia Europeană. Dacă va continua să înregistreze progrese – a punctat Consiliul, Bucureştiul poate îndeplini obiectivele acestui Mecanism, instituit imediat după aderarea la Uniunea Europeană din cauza problemelor restante legate de reforma sistemului judiciar şi eradicarea corupţiei.
Evaluare constantă a stării de sănătate a justiţiei, raportul din iarnă spune, între altele, că România a făcut progrese în numeroase domenii, bilanţul instituţiilor-cheie din domeniul judiciar şi în materie de integritate rămânând pozitiv. Există, însă, şi recomandări, cu accent pe independenţa şi reforma justiţiei, integritate şi combaterea corupţiei. Raportul MCV de anul acesta era cu atât mai aşteptat cu cât ţări ale Uniunii Europene continuă să condiţioneze de calitatea acestuia acceptul lor ca România să adere la spaţiul Schengen. O astfel de condiţionare – susţine Bucureştiul – este artificială. Cele două exerciţii sunt diferite: rapoartele pe justiţie şi aderarea la Schengen nu trebuie amestecate.
Prezent, luni, la Bucureşti, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a spus lucrurilor pe nume: aşteptarea Bucureştiului de a adera la Schengen este legitimă, întrucât şi-a asumat în totalitate regulile şi principiile care au fost decise pentru aderarea la spaţiul de liberă circulaţie. România este pregătită din punct de vedere tehnic pentru aderare, îndeplinind toate condiţiile care i-au fost solicitate iniţial. MCV a fost acceptat de Guvernul României în momentul în care s-a semnat Tratatul de aderare şi are ca obiectiv ameliorarea funcţionării justiţiei. Este nedrept, prin urmare, ca un astfel de mecanism să fie folosit de unele state membre pentru a schimba regulile jocului, în speţă pentru aderarea la Schengen, a punctat Cioloş.
Cum admiterea nu se poate face decât cu acordul tuturor statelor membre reunite în Consiliu, deci mingea este în terenul lor, impasul actual nu poate fi depăşit decât prin discuţii la nivel politic.
În vizită de lucru în Grecia, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, primul-ministru Victor Ponta şi-a exprimat dorinţa ca acest ultim demers de integrare europeană a României să primească cât mai curând un răspuns pozitiv.
Cât despre preşedintele Traian Băsescu, acesta spunea, în iarnă, că România îşi propune să intre în Schengen anul acesta.