Din nou despre revizuirea Constituţiei
Puterea de la Bucureşti face demersuri pentru ca referendumul privind revizuirea Constituţiei să aibă loc la finele lunii mai.
Roxana Vasile, 20.01.2014, 11:49
Şi fondul, şi forma sunt contestate. Toată lumea este de acord că Legea fundamentală a României trebuie modificată, numai că, la nivel politic, divergenţele privind conţinutul modificărilor avute în vedere şi data organizării unui referendum pe această temă sunt motiv de ceartă. Săptămâna trecută, liderii Uniunii Social-Democrate, alianţa la guvernare, anunţau că o consultare populară pentru revizuirea Constituţiei ar urma să aibă loc odată cu alegerile europarlamentare de la sfârşitul lunii mai. În plus, se doreşte ca referendumul să se desfăşoare pe parcursul a două zile – 24 şi 25 mai – pentru realizarea cvorumului de 50%.
Dorita comasare a celor două scrutine nu este ilegală, dar este nefericită – spune fostul prim ministru democrat-liberal”, Emil Boc. În viziunea lui, dezbaterile vor fi, astfel, deviate de la alegerea acelor români care vor face parte din Parlamentul European, chestiune extrem de importantă, care se întâmplă o data la cinci ani, cu implicaţii majore pentru destinele Uniunii şi ale fiecărei ţări în parte. În plus, acuzată de opoziţie că nu e capabilă să ducă la bun sfârşit operaţiunea de revizuire, puterea doreşte să demonstreze contrariul. Aşa încât, după aprobarea calendarului de către reprezentanţii Uniunii Social Liberale, Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei se va reuni pe 27 ianuarie, când va relua dezbaterea pentru a elabora un nou proiect legislativ, după ce un prim text a scos, în 2013, la iveală slăbiciuni.
Această nouă propunere legislativă de modificare a Constituţiei va ţine cont, prin urmare, de recomandările făcute, deja, de reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, de Consiliul Legislativ şi de asociaţiile profesionale ale juriştilor. Puterea doreşte ca, la începutul lui februarie, proiectul de modificare, în forma sa finală, să fie trimis la Curtea Constituţională, care va decide dacă parlamentarii întruniţi într-o Comisie specială au respectat normele constituţionale atunci când au operat noile modificări.
Sunt voci politice care avertizează că, dacă electorii nu vor cunoaşte din timp modificările aduse Constituţiei, vor pleda pentru boicotul consultării populare prin neprezentare la vot. Printre neajunsurile constatate în prima variantă de proiect se număra faptul că în enumerarea autorităţilor care reprezintă puterea executivă nu se regăsea şi şeful statului, ale cărui atribuţii erau semnificativ reduse.
De asemenea, era criticat şi faptul că cetăţenii pierd dreptul de a iniţia referendumuri de modificare a Constituţiei. Erau criticate şi articolele prin care Parlamentul căpăta puteri nelimitate, acesta putându-şi aroga dreptul de a tranşa chestiuni care nu sunt în puterea sa de decizie. O altă obiecţie viza faptul că preşedintele nu mai poate dizolva Parlamentul, dacă aleşii înşişi refuză acest lucru. Liderul liberal Crin Antonescu dă, însă, asigurări: proiectul noii Constituţii nu este realizat pentru a servi propriile interese ale USL şi nu distruge democraţia, aşa cum îi impută unii.