Din nou despre conflictele îngheţate din Marea Neagră
Şeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, a subliniat, la Washington, importanţa securităţii în regiunea Mării Negre.
Leyla Cheamil, 10.11.2021, 11:13
Ca extremitate a flancului sud-estic al NATO, regiunea Mării Negre, care leagă Europa de zona caspică, Orientul Mijlociu și Asia Centrală, prezintă o importanță strategică deosebită pentru Alianța Nord-Atlantică. Situația din regiune este complexă, dat fiind că se confruntă cu probleme de securitate și stabilitate. Unul dintre cele mai importante conflicte, cu repercusiuni semnificative, o reprezintă cea dintre Rusia și Ucraina, începând cu 2014, odată cu anexarea unei părți a teritoriului Ucrainei, Peninsula Crimeea, de către Federația Rusă.
Pe de altă parte, rămâne nesoluționată situația din Transnistria, regiune separatistă rusofonă din Republica Moldova, ex-sovietică, majoritar românofonă, Controlul Transnistriei a fost pierdut de Chișinău, în urma unui război civil în care separatiștii au fost susținuți de armata rusă. Georgia, la rândul ei, a pierdut controlul asupra Abhaziei. Teritoriul separatist s-a declarat republică autonomă în 1992, în urma unui război civil, în care separatișii au fost sprijiniți de militarii ruși.
Un alt teritoriu din Georgia, Osetia de Sud, și-a declarat independența, în 2008, după ce armata rusă a intervenit de partea separatiștilor. Aflat la Washington pentru a consolida cooperarea cu Statele Unite în materie de securitate, șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, a prezentat punctul de vedere al României în privinţa regiunii Mării Negre. Acesta a atras atenţia, la o discuţie publică în cadrul Consiliului Atlantic, asupra vechilor conflicte, încă nesoluţionate și a afirmat că România a pledat, la Washington, timp de peste două decenii, în legătură cu importanţa securităţii la Marea Neagră ca parte a securităţii transatlantice.
Potrivit lui Bogdan Aurescu, ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră, are un impact major asupra relaţiilor transatlantice în generalˮ. El a punctat faptul că, din punct de vedere istoric, regiunea a fost mereu la răscrucea mai multor interese – ambiţii imperiale, ideologii contrare, interese comerciale diferite, fiind o punte între Asia şi Europa.
În ultimele trei decenii, Marea Neagră a fost o zonă de conflict și observăm că acest trend se menţine, din păcate, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat anul acesta, de exemplu, în aprilie, când am fost martorii desfăşurării masive de forţe ruse, poate cea mai mare asemenea desfăşurare de la Războiul Rece, în regiune, cu mult echipament rămas acoloˮ, a spus Bogdan Aurescu.
Şeful diplomației de la București a avertizat că acesta este un lucru îngrijorător, care ar trebui să-i preocupe pe toţi, nu doar ţările din regiune. El este de părere că prezenţa militară americană în regiune, atât în termenii numărului de militari, cât şi a echipamentului, trebuie crescută nu numai în România şi în partea de sud a flancului estic, pentru că există o prezenţă mai redusă în partea de sud a flancului estic şi o prezenţă mai solidă în partea de nord a flancului de est.