Din nou despre cardul de sănătate
Casa Naţională de Asigurări spune că sistemul cardurilor de sănătate este funcţional, iar problemele din primele zile au apărut din cauza faptului că o parte dintre furnizorii de servicii medicale utilizau pentru prima dată cardul de sănătate...
Corina Cristea, 11.05.2015, 13:19
CNAS reaminteşte că asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului şi copiii au acces, în continuare la servicii medicale, iar persoanele neasigurate beneficiază, ca şi până acum, de pachetul minim de servicii medicale.
Rapoartele zilnice atestă faptul că sistemul cardului de sănătate, în vigoare în România de la 1 mai, este funcţional şi că, de la zi la zi, un număr tot mai mare de servicii medicale se acordă în baza acestuia. Un comunicat al Ministerului Sănătăţii explică situaţia prin faptul că o mare parte din furnizorii de servicii medicale şi asiguraţi au înţeles necesitatea şi importanţa implementării în sistem a cardului de sănătate, care, alături de reţeta electronică şi de dosarul electronic reprezintă obiective importante pentru informatizarea sistemului de sănătate.
Toate acestea fac parte din proiectul de control şi disciplină financiară a sistemului de asigurări de sănătate, însă există şi persoane care contestă acest proiect, menit să facă ordine în sistem şi să stopeze fraudarea fondurilor din sănătate, mai spun cei de la Ministerul Sănătăţii. Pe card şi în memoria electronică a acestuia sunt imprimate informaţii precum numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, data naşterii şi termenul de valabilitate al cardului, care este de 5 ani.
La cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale. Medicii şi farmaciştii din întreaga ţară au acuzat funcţionarea foarte greoaie a sistemului informatic şi chiar blocarea acestuia în primele zile. Foarte mulţi asiguraţi încă nu au intrat în posesia documentului, iar televiziunile au transmis zile în şir imagini cu cozile interminabile de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cu pacienţi confuzi, percepţia generală fiind de haos.
Într-o dezbatere la Radio România, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a amintit, însă, că de cinci luni autorităţile le-au spus pacienţilor că pot folosi cardul, dar că medicii de familie i-au oprit pe pacienţi să vină să activeze aceste documente.
Premierul Victor Ponta spune că introducerea cardului de sănătate va genera economii importante pentru stat şi precizează că acţiunea împotriva fraudelor din sistemul medical va continua: Cardul de sănătate va însemna următorul lucru – facem economii, doar anul ăsta, de cel puţin 300 de milioane de euro, bani care rămân toţi la sănătate. Cât timp voi fi prim-ministru, evaziunea fiscală trebuie combătută, frauda din sănătate trebuie combătută şi indiferent de lobby-ul şi de dezinformarea şi de propaganda împotrivă, sunt foarte hotărât să duc această bătălie la bun sfârşit pentru că e o bătălie bună pentru România.
Declaraţiile premierului vin după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Klaus Iohannis a criticat executivul pentru modul apreciat ca defectuos în care a implementat sistemul cardului de sănătate.