Dialog UE – Turcia privind migranţii
UE şi-a acordat zece zile suplimentare pentru a finaliza un nou acord cu Ankara vizând oprirea fluxului de migranţi spre Europa, având pe masă spectaculoasa propunere de a trimite înapoi în Turcia toţi migranţii care traversează Marea Egee.
Mihai Pelin, 08.03.2016, 12:31
Reuniţi, luni, la, Bruxelles, liderii europeni au amânat pentru săptămâna viitoare stabilirea unui plan precis pentru soluţionarea crizei refugiaţilor. Ei au decis să analizeze propunerea Turciei în continuare şi au fost de acord, în principiu, să ofere Ankarei o sumă suplimentară pentru a ajuta refugiaţii de pe teritoriul său, în afara celor 3 miliarde propuse iniţial. Prezent la summit, premierul român Dacian Cioloş a afirmat că în formatul actual nu s-a putut lua o decizie, dar a fost emisă o declaraţie prin care este mandatat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, să discute în următoarele zile cu statele membre pentru această înţelegere cu Ankara, până la următorul summit din 18-19 martie.
Oficialul român a arătat că propunerile Turciei privind gestionarea migranţilor au fost în general bine primite de şefii de stat şi de guvern, iar implementarea lor va duce la descurajarea migraţiei ilegale către UE în termen de câteva săptămâni de la punerea lor în practică. În opinia sa, obiectivul unui acord cu Ankara ar fi să se stopeze trecerea ilegală a refugiaţilor din Turcia prin Grecia şi astfel Uniunea Europeană va putea controla imigraţia ilegală la frontierele sale externe.
Dacian Cioloş: “Această propunere venită din partea Turciei presupune un angajament din partea Turciei de a prelua toţi migranţii ilegali care trec de frontiera Turciei în Uniunea Europeană, deci în Grecia, cu obiectivul de a returna în ţările de origine acei migranţi care nu provin din Siria şi de a accepta ca migranţi azilanţi doar pe sirieni în tabere din Turcia, în responsabilitatea Ankarei. Turcia a solicitat însă din partea Uniunii Europene pentru fiecare migrant ilegal să trimită un raport de 1:1 migranţi legali din Turcia spre Uniunea Europeană.”
Totodată, Turcia aşteaptă din partea UE o accelerare a procesului de pregătire pentru aderarea la UE şi o liberalizare mai rapidă a regimului de vize. Ultima fusese promisă în toamnă, însă Ankara se aşteaptă ca ea să se facă mult mai rapid, până în iunie. Pe de altă parte, România a primit, deja, o infimă parte din migranţii care îi sunt alocaţi, iar ambasadorul american, Hans Klemm, i-a îndemnat pe români să fie toleranţi şi să îi trateze uman şi cu demnitate pe refugiaţii din Orientul Mijlociu. El a amintit că oamenii care fug din calea războiului din Siria nu trebuie văzuţi ca o potenţială povară pentru societate, ci ca o resursă de dezvoltare a acesteia.
Primii 15 refugiaţi au ajuns deja săptămâna trecută în România, iar conform cotelor stabilite la Bruxelles, în următorii doi ani urmează să vină peste 6 mii, în condiţiile în care în prezent nu există decât 1.500 de locuri de cazare.