Dezbateri privind prevenţia medicală
Prevenţia bolilor costă mai puţin decât tratarea lor – afirmă liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, în numele iniţiatorilor unui proiect de lege care a inflamat, deja, scena politică de la Bucureşti.
Bogdan Matei, 08.02.2016, 13:51
Instalarea la Bucureşti, în noiembrie, a unui Guvern tehnocrat, fără ambiţii politice, a privat partidele parlamentare de consacratele dispute dintre Putere şi Opoziţie. Dar, cum 2016 e an electoral, jalonat, în vară, de alegerile locale, iar în toamnă de cele legislative, politicienii continuă să polemizeze şi să se concureze energic pe marginea proiectelor legislative. Iar PSD, la stânga, şi PNL, la dreapta, sunt protagonistele dezabaterilor prin care speră să adune capital politic în perspectiva turnirului electoral.
Prevenţia în sănătate este o necesitate, susţine liderul grupului parlamentar liberal din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu. El spune că iniţiativa legislativă pe această temă, semnată de 128 de parlamentari din PNL, PSD, UDMR şi din grupul minorităţilor naţionale, a fost elaborată pe baza studiilor din care rezultă că românii îşi doresc programe de analize medicale. Prevenirea bolilor costă mai puţin ca tratarea lor, iar efectele unui program de prevenţie ar fi vizibile în cinci-zece ani.
Fost ministru al Sănătăţii şi economist de profesie, Nicolăescu a subliniat că, în document, este prevăzută obligativitatea statului de a participa cu fonduri destinate exclusiv prevenţiei: În România avem două categorii de cetăţeni: cetăţeni asiguraţi şi cetăţeni neasiguraţi, dar statul român trebuie să aibă grijă de toţi cetăţenii săi, indiferent dacă sunt sau nu sunt asiguraţi. Şi am făcut un calcul: cam 10% din totalul fondurilor din sănătate ar trebui să satisfacă într-o primă etapă necesarul pentru tot programul naţional de prevenţie. Astăzi s-ar duce undeva la 650-660 de milioane de euro.”
Prevenţia, mai spune Nicolăescu, înseamnă depistarea riscurilor la timp şi creşterea calităţii vieţii. Iniţiativa legislativă a devenit, însă, temă de polemică din cauza prevederii potrivit căreia, dacă se îmbolnăvesc, persoanele care au refuzat să participe la programele de prevenţie ar putea fi obligate să suporte, parţial sau în totalitate, costurile tratamentelor medicale.
Preşedintele social-democrat al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, afirmă, într-o postare pe pagina sa de socializare, că este inuman ca, după ce ai cotizat o viaţă la sistemul de sănătate, să fii obligat să-ţi plăteşti tratamentul. El a anunţat că a semnat o petiţie lansată de cetăţeni prin care aceştia cer parlamentarilor să respingă proiectul de lege iniţiat de PNL.
În numele ALDE, partener-junior în fostul Guvern condus de social-democratul Victor Ponta, deputata Graţiela Gavrilescu critică, la rându-i, iniţiativa legislativă a liberalilor, aflată în dezbatere publică pe site-ul Camerei Deputaţilor până la începutul lunii martie. Şi, până atunci, spun comentatorii, din proiect ar putea dispărea prevederea potrivit căreia cei care refuză să participe la programele de prevenţie vor fi obligaţi să suporte costurile tratamentelor.