Dezbateri privind Codul electoral
O propunere care vizează legea privind alegerea preşedintelui ţării şi care prevede introducerea votului prin corespondenţă sau a votului electronic pentru românii din afara graniţelor se află în atenţia Comisiei de cod electoral din România.
Valentin Țigău, 19.01.2015, 12:39
În Comisia de Cod electoral din România au început consultările, la care participă reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare, pregatiţi să facă propuneri de modificare a legilor electorale. Până acum, membrii Comisiei au analizat principiile de bază pentru alegerea preşedintelui României, deputaţilor şi senatorilor, precum şi pentru alegerea autorităţilor locale. PSD, la guvernare, a anunţat că va propune, între altele, reducerea numărului de parlamentari, probabil la 300 – la Camera Deputaţilor şi la 100 – la Senat. PNL, în opoziţie, va propune, la rândul său, un sistem mixt pentru alegerea parlamentarilor.
Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a precizat, înt-un interviu, că va propune Comisiei în primul rând recenzarea populaţiei din străinătate cu drept de vot, pentru organizarea corespunzătoare a secţiilor. ‘Imediat ce intră legea în vigoare, a spus Nicolicea, în termen de şase luni, romanii din străinătate vor notifica ambasadelor că se afla acolo; apoi, se vor face secţii de votare suficiente pentru alegători.’
Modificarea celor trei legi este o prioritate pentru sesiunea parlamentară care începe în februarie, a declarat şi preşedintele Comisiei pentru elaborarea Codului electoral, Valeriu Zgonea. Senatorii şi deputaţii din Comisia comună au solicitat, deja, Birourilor permanente ca toate proiectele de lege privind alegerile să fie înaintate Comisiei pentru a le dezbate, iar până pe 15 martie, vor putea fi depuse amendamente la proiectele existente. El afirmă că se impune asigurarea unui sistem de vot eficient şi securizat pentru fiecare cetăţean.
Valeriu Zgonea: ‘Toate partidele politice şi-au exprimat prin consens disponibilitatea ca sistemul pe care îl vom propune prin proiectul de lege să funcţioneze fără niciun fel de probleme logistice, iar toţi românii, indiferent unde s-ar afla, să îşi poată exercita liber dreptul fundamental de a vota. Toţi suntem de acord că trebuie să reducem numărul de deputaţi şi senatori. Este o chestiune pe care am acceptat-o şi vom găsi cele mai bune soluţii, astfel încât Parlamentul să fie mai suplu din punct de vedere al mandatelor pe care le vom propune spre alegere cetăţenilor României în 2016.’
O schimbare fundamentală în privinţa votului pentru românii din străinătate s-a impus categoric după evenimentele din noiembrie 2014 când, foarte multi cetăţeni nu au putut vota la alegerile prezidentiale din cauza deficienţelor de sistem şi a proastei organizări a procesului electoral.