Dezbaterea „Diaspora românească – vector de dezvoltare”
La Bucureşti a avut loc marţi dezbaterea Diaspora românească - vector de dezvoltare.
Eugen Cojocariu, 23.02.2016, 16:44
Constat cu regret că prea puţini români au planuri de întoarcere în ţară; le propun un parteneriat”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis marţi, la dezbaterea Diaspora românească – vector de dezvoltare, organizată la Bucureşti. El consideră că diaspora românească poate fi o oportunitate, motiv pentru care a propus un parteneriat pentru transformarea României într-un stat prosper şi puternic. Bine angrenată de un stat atent, aceasta poate deveni o importantă resursă pentru dezvoltarea şi modernizarea României, un adevărat capital care poate fi valorificat, consideră Iohannis. Statul român trebuie să-i servească deopotrivă pe toţi românii, din interiorul şi din afara graniţelor, a spus preşedintele. El a adăugat că un nou cadru, în care atenţia faţă de diaspora să devină o prioritate naţională, va trebui transpus în politici publice, programe şi proiecte. Şeful statului a propus gândirea unor modalităţi în care pot fi puşi în contact specialiştii români din străinătate cu cei rămaşi în ţară pentru conectarea proiectelor antreprenoriale sau de cercetare, prin care se poate facilita accesul la resurse şi crea punţi de legătură cu instituţiile publice.
La rândul său, premierul Dacian Cioloş a declarat că românii din diaspora reprezintă, în prezent, o forţă economică. El a adăugat că potenţialul investiţional al acestora este de zeci de miliarde de euro. Cioloş a afirmat că se poate avea în vedere încurajarea revenirii în ţară a celor care îşi doresc sau stimularea legăturilor culturale, de afaceri şi ştiinţifice pentru cei care preferă să rămână în afară. Potrivit premierului, românii care sunt plecaţi din ţară ezită să se întoarcă atât din cauza nivelului salarizării, cât şi din cauza calităţii unor servicii publice din România, având în vedere că mulţi dintre cei plecaţi au acumulat deja capital financiar, intelectual, profesional suficient ca să poată să se descurce şi acasă. Prim-ministrul a afirmat că românii din afară şi cei din ţară aşteaptă o reformă a statului. Se are în vedere crearea unei agenţii pentru investiţii şi promovare comercială pentru stimularea implicării românilor din diaspora în parteneriate economice atât pentru investiţii din ţară, cât şi pentru stimularea investiţiilor româneşti din străinătate.
Pe de altă parte, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a pus accent asupra transparenţei ca principiu de bază al programelor dedicate românilor de peste hotare. În acest sens, el a vorbit despre potenţialul noilor tehnologii de a informa, de a mobiliza şi a transforma actul de guvernare într-unul favorabil implicării cetăţeanului şi a detaliat campaniile de informare derulate în beneficiul comunităţilor românești din afara graniţelor. Totodată, demnitarul a accentuat rolul pe care îl au comunităţile româneşti de peste hotare, de partener strategic pentru România, dar şi de liant cultural valoros între societatea românească şi statele de reşedinţă. Dan Stoenescu a subliniat eforturile depuse de statul român pentru menţinerea şi consolidarea identităţii lingvistice, culturale şi spirituale româneşti, accentuând atenţia sporită acordată învăţământului în limba maternă.