Dezbatere la Praga, despre serviciile publice radio-tv
Statutul serviciilor publice de radio şi televiziune a fost temă de dezbatere la Praga, la o conferinţă organizată de EBU şi de Consiliul Europei.
Radio România, 11.11.2016, 14:28
Statutul serviciilor publice de radio şi televiziune a fost temă de dezbatere joi şi vineri la Praga, la o conferinţă organizată de Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) şi de Consiliul Europei.
Președintele-director general al TVR, Irina Radu, invitată să prezinte situația Televiziunii Române, a precizat că această instituție se luptă de ani de zile ca activitatea sa să fie reglementată de o nouă lege, aceasta deoarece actualul act normativ de funcționare datează din 1994 și nu mai permite Televiziunii Române să facă față peisajului mass-media din prezent. Ea a adăugat că Parlamentul României a răspuns anul acesta solicitării printr-o decizie surprinzătoare: eliminarea taxei radio-tv și trecerea celor două instituții publice de presă în zona bugetară:’
„Acest lucru s-a întâmplat recent, cu aproximativ două săptămâni în urmă. Deci, este o noutate care ne crează o serie de probleme şi ne face să ne întrebăm care este drumul corect pe care trebuie să-l urmăm, pentru că taxa este prima noastră opţiune şi este plătită de public”.
Prezent la dezbatere, președintele-director general al Radio România, Ovidiu Miculescu, a precizat că finanțarea din bugetul de stat va face ca ambele instituții să depindă practic de guvernele politice și nu va rezolva situația financiară a TVR:
„Legea spune că după ce este adoptat în Parlament actul normativ, preşedintele României are la dispoziţie 20 de zile să se decidă dacă retrimite spre reanalizare Parlamentului, sau promulgă respectivul act normativ. (…) Legea prin care se elimină inclusiv taxa radio-tv a fost adoptată în procedură de urgenţă. Am avut o întâlnire cu preşedintele României, împreună cu Irina Radu, şi acesta ne-a înrebat, care este punctul nostru de vedere în legătură cu această lege. De fapt, a fost singurul care a discutat cu noi pe această temă”.
Stefan Schennach, membru al Comisiei pentru cultură și mass-media din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a afirmat că situația privind eliminarea taxei radio-tv de către Parlamentul României se află deja în atenția Consiliului Europei. El a adăugat că în acest moment este în lucru un raport pe această temă.
Anterior, preşedintele European Broadcasting Union, Jean-Paul Philippot, a vorbit despre rolul important pe care instituţiile publice, de presă, îl au în menţinerea şi consolidarea democraţiei. Din acest motiv, a adăugat Philippot, instituţiile media publice au nevoie atât de recunoaşterea unor standarde clare, cât şi de independenţă editorială şi financiară :
“Pentru a-şi îndeplini rolul de a contribui la o societate democratică şi la o dezbatere care să respecte pluralismul, instituţiile media publice trebuie să poată funcţiona într-un cadru sustenabil, legal şi financiar, cadru care să nu poată fi pus sub semnul întrebării de fiecare dată când se schimbă la guvernare partidele în diverse ţări“.
Preşedintele EBU a adăugat că va prezenta Comisiei Europene concluziile şi recomandările care vor reieşi din dezbaterile reuniunii de la Praga în legătură cu nevoia de standarde clare, care să garanteze independenţa financiară şi editorială a instituţiilor media publice.