Dezbatere dedicată Zilei Limbii Române
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Academia Română au organizat o dezbatere dedicată Zilei Limbii Române.
România Internațional, 31.08.2017, 20:49
Dezbatere la Academia Română
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) și Academia Română au organizat joi, 31 august, o dezbatere dedicată Zilei Limbii Române.
Evenimentul a urmărit să aducă în prim-plan necesitatea dezvoltării de noi strategii, adaptate contextului actual, precum și intensificarea colaborării interministeriale și interinstituționale, care să asigure, printr-o abordare integrată, continuitatea limbii române în afara granițelor țării.
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a prezentat personalităților prezente, academicieni, profesori universitari, cercetători, studenți, reprezentanților mass-media de limba română din România și din străinătate, programele pe care MRP le derulează în vederea sprijinirii promovării limbii române.
A fost amintit, în context, programul Limba română, educație și comunicare”, prin care MRP a trimis suporturi de curs pentru predarea și învățarea limbii române (în format print și electronic) către mediul asociativ, școlile parohiale și organizațiile care derulează cursuri de limba română în Italia, Spania, Belgia, Cipru și Marea Britanie. Proiectul va continua cu distribuirea de manuale și în alte țări, unde se găsesc comunități românești semnificative.
Limba română, la îndemână”
Totodată, în cadrul evenimentului, ministrul Păstîrnac a anunţat lansarea unui concurs de idei cu tema Limba română, la îndemână”, cu scopul de a realiza o aplicație interactive de învățare a limbii române, în variantă electronică, disponibilă gratuit pentru toate tipurile de calculatoare și telefoane mobile. Proiectul se adresează copiilor de origine română, cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani, care trăiesc în afara granițelor țării. Dezvoltarea aplicaţiei de limba română ia în considerare două elemente generale, învăţarea şi cunoașterea limbii române, precum și partea de vocabular şi conţinut cultural. MRP așteaptă pe adresa: aplicatielimbaromana@mprp.gov.ro, toate ideile, sugestiile și observațiile celor interesați.
În viziunea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, o prioritate fundamentală este facilitarea studiului limbii române în comunitățile istorice, precum și în cele emergente. Ne dorim să promovăm proiecte educaționale moderne, dedicate românilor de pretutindeni, având alături în acest demers specialiști în domeniu, care prin expertiza și experiența lor pot contribui la perfecționarea strategiilor și programelor dedicate studiului în limba română. Trăim într-o societate cu o evoluție rapidă, unde trebuie întotdeauna să fim atenți la complexitatea fenomenelor sociale, economice, culturale, pentru a putea face față provocărilor și, mai ales, pentru a putea oferi sprijinul de care românii au nevoie. De aceea, cred foarte mult că, după ce mergem peste tot și dăm manuale de limba română copiilor care astăzi învață în limba română, avem din ce în ce mai multă nevoie de experți, de vocile lingviștilor, de vocile scriitorilor, ale profesorilor de limba română, ale academicienilor, avem nevoie de cupola Academiei pentru a explica importanța limbii materne”, a subliniat ministrul Andreea Păstîrnac.
Participanţii principali
La eveniment au participat reprezentanţi ai Guvernului României, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Culturii și Identității Naționale, precum și acad. Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, prof. Gabriela Dindelegan, membru corespondent al Academiei Române – cu o intervenţie cu tema De ce iubesc cercetătorii străini atât de mult limba română? Farmecul limbii române”, acad. Gheorghe Păun, Secția Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei, Academia Română – cu o intervenție pe tema Despre limba română, dinspre România de la Argeş”, prof. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române – cu o intervenţie cu tema Limba şi poezia”, acad. Ion Hadârcă, Academia de Ştiinţe a Moldovei – intervenţie cu tema Exilul şi libertatea limbii române”. Au participat, de asemenea, profesori români de peste hotare, cum sunt lector univ. dr. Oana Uţă-Bărbulescu, Universitatea Oxford, Marea Britanie, lector univ. dr. Elena-Tia Sandu, Universitatea din Szeged, Ungaria, conf. univ. dr. Maria-Crina Bud, Universitatea din York, Canada.