Despre spitale şi medici
Guvernul de la Bucureşti a început reforma în sănătate cu salarizarea medicilor - o corecţie a grilelor şi eliminarea inechităţilor, planul de resurse umane, infrastructura şi managementul spitalicesc.
Corina Cristea, 06.12.2016, 12:35
Apreciate pentru profesionalism, dar nemulţumite de condiţiile de remunerare şi de cele de lucru, tot mai multe cadre medicale aleg să plece din ţară. Datele sunt mai mult decât îngrijorătoare – din 2007, anul integrării României în Uniunea Europeană, peste 43 de mii de specialişti au solicitat documente care să le permită să profeseze în străinătate, după ce statul român a cheltuit peste 3 miliarde şi jumătate de lei pentru pregătirea lor. Iar exodul pare să nu se oprească – dacă într-un an 3000 de medici intră în sistem, 3500 îşi depun actele să plece afară. Consecinţa acestei situaţii – România mai are doar jumătate din medicii de care are nevoie.
Cifrele au fost prezentate de ministrul Vlad Voiculescu, care a anunţat şi o strategie care să-i motiveze pe medici să rămână în ţară. Planul cuprinde măsuri pentru următorii patru ani. Vlad Voiculescu: Spitalele se confruntă cu un deficit major de personal şi localităţi întregi nu au medic de familie. Motivarea personalului medical de a practica în România se referă, de asemenea, la aplicarea unor politici de salarizare bazate pe performanţe şi rezultate, acordarea de facilităţi pentru exercitarea profesiei în zone izolate, acordarea unor stimulente financiare.”
Ministrul Vlad Voiculescu a mai spus că s-au făcut deja paşi pentru o salarizare mai bună a angajaţilor din sănătate, managerii spitalelor sunt evaluaţi mai corect, iar concursurile sunt mai transparente prin publicarea tuturor posturilor pe platforma online a guvernului. Planul, elaborat de Ministerul Sănătăţii cu ajutorul Administraţiei Prezidenţiale şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prevede introducerea unor măsuri care să ducă la o salarizare corespunzătoare a personalului medical, condiţii bune de muncă şi posibilităţi de dezvoltare profesională. Proiectul de construire a trei spitale regionale, o nouă lege a rezidenţiatului, mai multă transparenţă în organizarea şi accesul la concursurile din sistemul sanitar, alături de creşteri salariale, se numără între prevederile strategiei.
Chiar în ziua lansării strategiei, guvernul român a semnat un acord cu Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 1 milion şi jumătate de euro, bani care vor fi folosiţi pentru angajarea experţilor care vor întocmi toate documentele necesare finanţării şi construcţiei a trei spitale regionale – la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova. Cele 3 unităţi urmează să facă parte dintr-o reţea de 8 spitale regionale, incluse în Strategia României pentru sectorul sănătăţii şi în Programul Operaţional Regional pentru perioada 2014-2020.