Despre Revoluţia Română, în Parlamentul European
Instituţiile europene au consacrat, în premieră, o dezbatere asupra Revoluţiei anticomuniste de acum trei decenii din România
Bogdan Matei, 17.12.2019, 12:11
Duminică se împlinesc 30 de ani de la victoria Revoluţiei anticomuniste din România. Pe 22 decembrie 1989, sub presiunea sutelor de mii de manifestanţi, dictatorul Nicolae Ceauşescu a părăsit cu un elicopter sediul comitetului central al partidului comunist. Capturaţi si judecaţi sumar, Ceauşescu si soţia sa au fost executaţi, pe 25 decembrie, într-o cazarmă de la Târgovişte . România a fost singura ţară central sau est-europeană în care răsturnarea regimului comunist s-a produs cu vărsare de sânge, dezlănţuită de regim imediat după izbucnirea Revoluţiei, pe 16 decembrie, la Timişoara. Totuşi, majoritatea celor peste o mie de oameni ucişi au căzut victime, după fuga lui Ceauşescu, aşa-numiţilor terorişti, a căror identitate nu a fost stabilită nici pana acum.
Luni seară, Parlamentul European, reunit în plen la Strasbourg, a găzduit o dezbatere dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia română. A fost prezentată, în premieră, şi o declaraţie a Comisiei Europene, care a rememorat violenţele ce au marcat revolta românilor şi încercarea lor de a răsturna regimul comunist opresiv. Comisarul european pentru transporturi, românca Adina Vălean, eurodeputată PNL-PPE, a rostit, în plenul Parlamentului European, Declaraţia Executivului de la Bruxelles, în care a evidenţiat necesitatea omagierii sacrificiului românilor şi a subliniat că Europa trebuie să vegheze ca nicio naţiune să nu mai treacă prin astfel de evenimente sângeroase
Ea a declarat, în exclusivitate pentru Radio România Internaţional: „E important să menţinem memoria întâmplărilor de atunci, a efortului extraordinar şi a preţului de sânge pe care românii l-au plătit pentru libertate. Cred că este important, înţeleg că o să fie şi o rezoluţie în plenul Parlamentului European, toate acestea readuc în memoria colectivă a politicienilor mai noi sau mai vechi, pentru că foarte mulţi dintre parlamentarii europeni din alte state membre sunt şi foarte tineri, este bine să existe o astfel de dezbatere, o astfel de aducere aminte, pentru că pericolele dictaturii, ale populismului, ale atacului la fundamentele democraţiei, nu pier niciodată şi atunci e nevoie întotdeauna ca politicienii să ţină minte şi să acţioneze împreună pentru a ne apăra pe toţi de un posibil viitor care ar putea semăna cu trecutul românilor.”
Eurodeputata PSD Carmen Avram a explicat, tot pentru RRI, că documentul pe care legislativul comunitar ar urma să îl adopte joi „Este o rezoluţie care cere aflarea adevărului despre ceea ce s-a întâmplat la revoluţie, în 1989. Au trecut, totuşi, 30 de ani, e ruşinos pentru noi ca ţară să nu avem nişte răspunsuri. Este inadmisibil să fim 20 de milioane de români şi să avem 20 de milioane de variante despre revoluţie, pentru că fiecare şi-a făcut scenariul propriu în lipsa adevărului. E foarte important că se vorbeşte astăzi despre revoluţia din România, se va vota această rezoluţie şi sper ca situaţia din România să fie readusă în faţa europenilor şi ei să fie mai avizaţi, să fie mai atenţi cu ceea ce se întâmplă în ţara lor şi pe continent şi, mai ales, ar trebui ca noi, după această rezoluţie, să luăm în discuţie dacă educaţia în şcoli în ceea ce priveşte regimul comunist şi revoluţia este suficientă şi dacă nu cumva trebuie să facem mai mult şi să fim mai insistenţi atunci când vorbim despre trecutul nostru recent.”
Împlinirea a trei decenii de la Revoluţie a fost marcată, tot luni, printr-o şedinţă festivă, şi în Parlamentul de la Bucureşti. Instalat, la sfârşitul celui de al doilea război mondial, de trupele sovietice de ocupaţie, regimul comunist a fost condamnat oficial, în 2006, drept criminal şi ilegitim, după ce, în aproape jumătate de veac, a făcut, potrivit istoricilor, cel puţin 600 de mii de victime.