Despre Republica Moldova, de Ziua Independenţei
Premierul roman Victor Ponta face o vizita semnificativa la Chisinau, la 22 de ani de la desprinderea Republicii Moldova de URSS.
Valentin Țigău, 27.08.2013, 11:43
La 27 august 1991, Adunarea Nationala a locuitorilor din fosta republica sovietica Moldova impunea Parlamentului de la Chisinau votarea Declaraţiei de Independenţã fata de URSS şi adoptarea cântecului Deşteaptã-te, române!” ca imn naţional, identic cu cel al Romaniei vecine. Declaraţia proclama un stat suveran, independent şi democratic, liber sã-şi hotãrascã prezentul şi viitorul, fãrã nici un amestec din afarã, în conformitate cu idealurile şi nãzuinţele sfinte ale poporului în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”. În acelaşi timp se solicita Moscovei sã înceapã negocierile pentru retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul R. Moldova.
La 22 de ani de la acest act care a scos fosta provincie istorica romaneasca, Basarabia, majoritar romanofona, din administarea rusa si sovietica, premierul Romaniei, Victor Ponta, a facut, luni si marti, o vizita semnificativa la Chisinau. O vizita in care a evaluat, impreuna cu omologul sau moldovean, Iurie leanca, o serie de proiecte comune, menite, pe de o parte, sa aprofundeze relatia cu Romania. Unul dintre aceste proiecte este construirea gazoductului transfrontalier Iasi – Ungheni despre care se spune ca dovedeste rolul României de partener crucial al Republicii Moldova în efortul integrării europene, inclusiv sub raportul racordării efective, la spaţiul european.
De asemenea, in plan cultural, va fi incheiat urgent litigiului din perioada guvernarii comuniste de la Chisinau, prin care canalul TVR nu mai putea fi difuzat in R.Moldova. “Cred, declara premierul Ponta, ca solutionarea acestui litigiu va da posibilitatea unei mai bune comunicari si informari, cu respectarea libertatii presei si a libertatii de exprimare.” Vizita premierului roman la Chisinau poate fi interpretata si ca un gest de incurajare pentru guvernul democrat moldovean care asteapta ca, in luna noiembrie, la Vilnius, la summitul parteneriatului estic al UE sa semneze Acordul de asociere, act care va intari, fundamental, actualul curs pro european al Moldovei.
In general, relaţia dintre România şi Republica Moldova cunoaşte, astăzi, asa cum se arata intr-un comunicat al guvernului de la Bucuresti, un nivel fără precedent. Exista un dialog politic extrem de dens şi activ şi o abordare deschisă, orientată spre rezultate, spre cooperare concreta. “Bucurestiul sprijină Moldova pentru îndeplinirea angajamentelor faţă de UE şi, pe un plan mai larg, pentru racordarea deplină la agenda europeană