Despre pensiile magistraţilor
Magistraţii condamnaţi definitiv în România ar urma să rămână fără pensiile speciale de care beneficiază.
Corina Cristea, 21.08.2013, 12:22
La Bucureşti, plenul Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea de eliminare a pensiei speciale pentru magistraţii care au fost condamnaţi pentru corupţie, pentru fapte în legătură cu serviciul săvârşite cu intenţie şi pentru orice alte infracţiuni care aduc atingere prestigiului justiţiei.
Legea se va aplica tuturor magistraţilor care au primit condamnări până în prezent, a precizat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc: În urma unor dezbateri au rezultat câteva propuneri tehnice din partea CSM-ului care vor fi însuşite de minister şi am convenit asupra acestor categorii de infracţiuni. Am stabilit de asemenea că această lege, din momentul în care va intra în vigoare, se va aplica şi celor care au fost condamnaţi până acum pentru fapte de corupţie şi vor pierde această pensie imediat ce legea va intra în vigoare.”
Nu se pune problema de retroactivitate a legii, în sensul că magistraţii condamnaţi nu vor trebui să restituie pensiile primite până acum, dar ei nu vor mai beneficia de acestea în cuantumul calculat după legi speciale. În prezent, aceste pensii ajung, în unele situaţii, chiar la 15-16.000 de lei, adică la circa 3500 de euro. Hotărârea de a elimina aceste pensii speciale vine în urma unor scandaluri în care au fost implicaţi magistrati de top şi care au fost condamnaţi definitiv de justiţie.
Premierul Victor Ponta anunţa, încă din 13 august, în cadrul unui interviu televizat, că Ministerul Justiţiei are pregătit un proiect de lege în acest sens. „Dacă se face curăţenie în magistratură e în folosul României şi al magistraţilor corecţi, care sunt toţi trataţi la pachet ca fiind judecător sau procuror corupt”, a mai spus atunci Ponta. 90-95% dintre magistraţi sunt corecţi, spune Ponta, dar nu trebuie să ne prefacem că nu ştim, de exemplu, că toate contractele de restituiri de proprietăţi şi cele de achiziţii publice durează trei ani pentru că sunt hotărâri judecătoreşti care se bat cap în cap.
În ultimii 20 de ani, justiţia din România a fost constant arătată cu degetul, iar în ultima perioadă cazurile de judecători anchetaţi pentru corupţie s-au multiplicat. Florin Costiniu, fost judecător la ÎCCJ, este doar unul din cazurile celebre de magistraţi corupţi, la începutul anului 2010 el fiind condamnat pentru că a primit mită 200.000 de euro pentru a interveni în dosarul unui senator. Sume de 1,2 milioane de euro sunt vehiculate ca mită în cel mai recent caz de corupţie care a ţinut capul de afiş al presei din România, cel al unei judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti, care ar fi dat soluţii favorabile în dosare penale