Despre muncitorii sezonieri din Germania
Autorităţile române şi germane au convenit să colaboreze mai bine în privinţa lucrătorilor sezonieri.
Roxana Vasile, 20.05.2020, 12:24
Zeci de români au protestat, marți, la Consulatul României de la Bonn, acuzând că, după ce au muncit în agricultură, în Germania, au fost plătiţi foarte puțin sau deloc. Oamenii au reclamat că nu au cu ce să revină în România. Această situație problematică este doar una din multe altele, extrem de diverse. În plină pandemie de Covid-19, numeroși români au ales să părăsească țara pentru a munci peste hotare, în special în agricultură.
Germania este doar una din destinațiile lor vest-europene. În noaptea de 8 spre 9 aprilie, de pildă, în plină stare de urgență în România, circa 2 mii de oameni au plecat la cules de sparanghel german. Odată ajunși acolo, ei s-au plâns de condiții grele de viață și de muncă. Nu s-a lămurit nici până astăzi dacă plecarea oamenilor a fost înlesnită de autorități sau dacă mii de persoane s-au organizat pe cont propriu cu autobuze și avioane charter şi au plecat, într-o singură noapte, de la Suceava, aflată în carantină, tocmai în Germania! În plus, fără respectarea măsurilor de protecţie şi cu documente încheiate individual, nu prin agenţii de plasare.
Audiată, deja, săptămâna trecută, în Parlamentul de la București, alături de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Muncii Violeta Alexandru a discutat, la începutul acestei săptămâni, la Berlin, cu omologul federal, Hubertus Heil, și cu ministrul german al Alimentaţiei şi Agriculturii, Julia Klockner. Violeta Alexandru i-a încurajat pe lucrători să facă sesizări când le sunt încălcate drepturile. Iar Hubertus Heil a recunoscut că infecţia în masă, precum cea din unele abatoare germane unde lucrează români, este inacceptabilă, că îl ruşinează chiar, muncitorii români trebuind să aibă acelaşi drept la protecţie socială, securitate şi sănătate în muncă ca cei germani. Miniștrii Alexandru și Heil au semnat o declaraţie comună de intenţie privind intensificarea cooperării în domeniul pieţei muncii şi al politicilor sociale.
În paralel, la București, conducerea Parlamentului a aprobat, la iniţiativa social-democraţilor din Opoziție, înfiinţarea unei comisii de anchetă care să investigheze eventuale nereguli în legătură cu deplasarea lucrătorilor sezonieri în străinătate în plină pandemie. România este principalul furnizor de sezonieri pentru agricultura statelor europene occidentale, ceea ce a declanșat, în această perioadă delicată, o amplă operațiune de lobby a organizațiilor patronale din țările respective pe lângă Guvernele lor, apoi demersuri diplomatice ale autorităților occidentale pe lângă Executivul român. Astfel că, pe fondul interzicerii curselor aeriene din România către numeroase state din Uniunea Europeană, în jur de 30 de mii de lucrători români s-au aflat printre puţinii care au continuat să se deplaseze în Vest, pentru a lucra în agricultură.