Despre justiţie, în noul mandat prezidenţial
Ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi modificarea legilor justiţiei sunt principalele obiective anuntate de noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii din Romania.
România Internațional, 07.01.2015, 12:14
Sistemul judiciar din România a înregistrat progrese majore în ultimii opt ani, de când se află sub monitorizarea Comisiei Europene prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, a spus preşedintele Klaus Iohannis, care a condus prima sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii de la preluarea mandatului. Şeful statului consideră că România trebuie să fie evaluată cu obiectivitate si că este timpul ca această monitorizare să ia sfârşit.
Klaus Iohannis: Unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, toate instituţiile din justiţie, dar şi parlamentul şi puterea executivă trebuie să-şi dea concursul pentru ca atunci când actualul CSM şi actualul parlament îşi termină mandatele să putem bifa împreună această reuşită.”
Iohannis a mai vorbit despre nevoia de a menţine justiţia independentă, competentă, cu judecători şi procurori oneşti. Şeful statului i-a încurajat pe magistraţi să nu se lase intimidaţi şi să îşi continue munca, asigurându-i că le va fi un partener loial.
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, consideră că monitorizarea Comisiei Europene trebuie menţinută, chiar dacă acest lucru ar ţine Romania departe de spaţiul Schengen, deocamdată. Livia Stanciu: Din punctul meu de vedere, încă se impune menţinerea MCV pentru că sunt încă multe obiective care nu sunt finalizate”.
Noul presedinte al Consiliul Superior al Magistraturii, ales, marti, Marius Tudose (42 de ani) a anunţat că îşi propune creşterea eficienţei şi calităţii actului de justiţie. El a prezentat si cateva obiective: ”Principalul obiectiv pe care noi îl avem acum ar fi să facem planul de măsuri, după ce vom analiza raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Al doilea obiectiv care ar trebui atins, şi eu mi-l propun, este ca în maximum două luni de zile să înaintăm propunerile noastre în vederea iniţierii de către ministrul justiţiei a modificării legilor justiţiei.”
Tudose a salutat anunţul făcut de preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că va milita ca, atât CSM, cât şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public să aibă drept de iniţiativă legislativă.
La sfârşitul acestei luni, executivul de la Bruxelles ar urma să publice un nou raport în ceea ce priveşte evoluţia siemului judiciar din Romania. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat la şedinţa CSM că speră ca acest raport să fie unul bun, care să stea la baza aderării României la Schengen. Prevăzută pentru 2011, intrarea Romaniei in spaţiul Schengen a fost amânată repetat, din cauza opozitiei unor state membre, care au cerut reforme mai profunde în justiţie şi intensificarea luptei anticoruptie.