Despre democrație și flancul estic al NATO
Preşedintele Klaus Iohannis se pronunţă pentru creşterea prezenţei militare NATO pe flancul estic şi echiparea pe deplin a Alianţei pentru a răspunde provocărilor Rusiei.
Corina Cristea, 10.12.2021, 12:01
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel, la Forumul Aspen, de la Bucureşti, ca aliaţii să investească în infrastructurile critice şi să diminueze dependenţa de resursele din state care sunt potenţiali adversari. Jens Stoltenberg a numit Rusia şi China drept principalii actori globali care subminează ordinea mondială bazată pe reguli şi care acţionează ambele în zone care au devenit esenţiale pentru securitatea spaţiului democratic.
Jens Stoltenberg: “Adversarii noştri potenţiali se folosesc de vulnerabilităţile noastre ca să îşi concretizeze interesele şi investesc în infrastructurile noastre critice ca să poate interveni în societăţile noastre şi încearcă să exploateze dependenţa noastră de materii esenţiale ca gazele, petrolul şi mineralele rare.”
Jens Stoltenberg a menţionat de mai multe ori comportamentul agresiv al Moscovei, iar, la același forum, ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a opinat că Rusia ar trebui să apară în noul concept strategic NATO ca o potenţială ameninţare militară serioasă. Rusia are un plan cuprinzător de destabilizare a Alianţei, inclusiv printr-o potenţială agresiune în Ucraina, a subliniat Vasile Dâncu:
“Rusia ar trebui să fie reflectată ca potenţială ameninţare serioasă la adresa NATO din perspectivă militară. Evident, dialogul trebuie să rămână principala formă şi să fie intensificat, dar, cu toate că NATO, timp de un deceniu, a mers pe acest concept, în acest moment vedem că nu a dat rezultate, cel puţin pe termen mediu; poate doar la început.”
Dinspre Departamentul American de Stat a venit la forumul de la București o evaluare-avertisment: asistentul secretarului american de stat pentru Europa, Douglas Jones: “Recenta consolidare militară rusă şi ameninţarea cu repetarea agresiunii în Ucraina, arată clar că Rusia este cea mai imediată ameninţare la adresa securităţii colective. Trebuie să menţinem o puternică apărare şi descurajare împotriva Rusiei şi, uniţi, să arătăm clar că Rusia va plăti scump dacă Moscova continuă pe această cale agresivă.”
Criza ruso-ucraineană a fost discutată, joi, iar și de preşedintele american Joe Biden, de această data cu liderii ţărilor din aşa-numitul Format Bucureşti 9. Cu acest prilej, președintele Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru creşterea prezenţei militare NATO pe flancul estic şi echiparea pe deplin a Alianţei pentru a răspunde provocărilor Rusiei. Liderul de la Casa Albă le-a promis membrilor NATO din Europa Centrală capacităţi militare suplimentare şi a afirmat clar angajamentul faţă de Articolul 5 din Tratatul Alianţei, care prevede că un atac împotriva unui aliat este considerat un atac împotriva tuturor. Anterior, preşedintele Biden l-a asigurat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, că Statele Unite susţin neclintit suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.