Despre credite și măsuri sociale
Guvernul de la București a aprobat măsuri, pentru a veni în sprijinul românilor care au probleme financiare.
Leyla Cheamil, 28.07.2022, 11:11
Românii care au probleme cu banii vor putea să își amâne ratele bancare, după ce Guvernul de la București a aprobat, miercuri, normele pentru Ordonanţa de urgenţă care prevede această posibilitate. Pot apela la această măsură doar persoanele fizice fără rate restante şi cele juridice care demonstrează că au obţinut încasări cu cel puţin 25% mai mici decât anul trecut.
Perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare şi amânare la plată a ratelor se stabileşte pe baza opţiunii debitorului şi este cuprinsă între una şi nouă luni. Cei care au contractat credite în cadrul programelor „Prima Casă” şi „Noua Casă” pot să apeleze la această reglementare, dacă împrumuturile le-au fost acordate anul acesta, până la 30 aprilie.
Suspendarea se face pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere adresată instituţiilor financiare, iar cei care accesează acest instrument nu vor fi penalizaţi. Totuși, măsura de amânare a ratelor, aprobată de Guvern, se poate dovedi a fi un măr otrăvit. Şi ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, şi analiştii economici recomandă achitarea la timp a împrumuturilor, cu solicitarea de trecere la o dobândă fixă.
Adrian Câciu a amintit că, la final, beneficiarii măsurii vor trebui să plătească ratele care au fost amânate, precum și dobânda acumulată. De ceva vreme, indicele ROBOR la trei luni, utilizat în calculul costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, tot crește, spre disperarea celor care au credite. Miercuri, a ajuns la 7,71% pe an! Un nivel mai mare a fost înregistrat în mai 2010, și anume 7,81%. Şi indicele la şase luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 7,83% pe an.
Pe de altă parte, pentru a veni în sprijinul populației vulnerabilizate de inflaţia galopantă, Guvernul de la Bucureşti acordă carduri gândite să-i ajute pe cei cu venituri mici să cumpere alimente de strictă necesitate. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat că, până la sfârşitul săptămânii, toate cele două milioane şi jumătate de carduri pentru ajutorul social în valoare de 250 de lei (circa 50 de euro) vor fi distribuite de Poşta Română. Suma de 250 de lei se acordă o dată la două luni, până în luna decembrie, prin programul „Sprijin pentru România”. Cardurile sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.
Una dintre categoriile cele mai vulnerabile o reprezintă pensionarii. Or, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că pensiile se vor majora la începutul anului viitor. La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a nuanţat că rămâne de văzut dacă vor fi majorate toate pensiile sau vor fi vizaţi, în continuare, doar cei cu venituri mici şi medii. Potrivit ministerului Muncii, numărul total al pensionarilor era, la finele lunii martie, de peste 4.800.000.