Despre copii, de 1 Iunie
Relaxarea măsurilor anti-pandemie, de la 1 iunie, a permis desfăşurarea, în România, a unui număr mare de evenimente dedicate Zilei Internaţionale a Copilului.
Roxana Vasile, 02.06.2021, 11:19
Potrivit unei tradiții împământenite de generații, și în 2021 – pe 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului – cei mici au fost sărbătoriți peste tot în România, asemenea copiilor din peste 100 de state ale lumii. De altfel, din 2017, de când, în România, este zi liberă națională, 1 iunie este un și mai bun prilej pentru activități în familie, pentru timp petrecut de părinți și copii împreună, cu mai multă joacă și voie bună.
Așadar, profitând de relaxarea măsurilor anti-pandemie, atât cei mici, cât și adulții s-au putut bucura în voie de Ziua Copilului, anul acesta, părinții care au dorit putând să-și ia, în plus, o zi de concediu, luni, pe 31 mai, în cadrul unei minivacanțe pe care să o umple cu numeroase evenimente dedicate mezinilor familiei. Și au fost pentru toate vârstele și pentru toate gusturile – jocuri în aer liber, spectacole de teatru, vernisaje, concerte, ateliere de creaţie, tururi ghidate, manifestări sportive sau excursii.
Ziua Copilului a fost, în egală măsură, un prilej perfect pentru vizite la muzee, în parcuri de aventuri sau la Grădina Zoologică, acolo unde, desigur, capriciile vremii nu au dejucat planurile. Tot potrivit tradiției, copiilor le-au fost oferite în dar dulciuri, jucării sau baloane colorate.
Gândurile tuturor trebuie să se îndrepte, însă, pe 1 iunie, și către copiii defavorizați. Iar statisticile provoacă frisoane: potrivit organizației neguvernamentale ʹSalvaţi Copiiiʹ, unul din doi copii români este afectat de analfabetism funcţional ori e supus unei forme de violenţă fizică, emoţională sau sexuală. Un copil din trei trăieşte în risc de sărăcie şi excluziune socială; şase copii dintr-o mie mor înainte de a împlini un an de viaţă; 750 de fete sub 15 ani devin mame anual; cel puţin 100 de mii de copii trăiesc fără ambii părinţi sau fără unul dintre ei, iar celor 78 de mii de copii cu dizabilităţi din România nu li se asigură condiţiile pentru a se integra socio-educaţional – se mai afirmă într-un comunicat al organizației.
ʹSalvați Copiiiʹ cere, de aceea, Parlamentului şi Guvernului de la București măsuri urgente concrete pentru zece probleme majore identificate. Este vorba de contracararea sărăciei familiilor şi comunităţilor în care trăiesc unii copii, de asigurarea unei educaţii echitabile şi de calitate pentru toţi, de combaterea violenţei asupra copiilor sau de asistenţa lor psihoterapeutică post-pandemie.
La acestea se adaugă o atenție specială acordată mamelor minore și protecţiei copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate, diminuarea mortalității infantile, protecţia copiilor instituţionalizaţi, integrarea în sistemul educaţional a copiilor cu dizabilităţi sau cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi participarea copiilor în procesele decizionale care-i privesc în mod direct.