Despre alegerea primarilor
USR a propus un proiectul de lege care prevede organizarea unui nou tur de scrutin pentru alegerea primarilor, dacă la primele alegeri niciunul dintre candidaţii înscrişi nu obţine majoritatea voturilor valabil exprimate.
Daniela Budu, 02.12.2019, 12:01
Revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor ar trebui adoptată în această sesiune parlamentară – este de părere preşedintele USR, Dan Barna, referindu-se la proiectul de lege propus de Uniune. El declară că proiectul, susţinut şi de premierul liberal Ludovic Orban, este o prioritate pentru USR.
Dan Barna: “Eu aş vedea-o chiar în paralel cu aprobarea bugetului, acum, în luna decembrie, în această sesiune parlamentară, pentru că este o modificare pe care o aşteaptă cu adevărat societatea românească. Societatea e foarte aliniată că e nevoie, in acest moment, să ne întoarcem la democraţia reală şi la reprezentativitatea reală”.
Premierul Ludovic Orban a declarat, la rândul său, că liberalii susţin modificarea legislaţiei electorale în sensul dorit de USR. Şi preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat, la finalul unei întrevederi cu Ludovic Orban, că formaţiunea sa susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Pe de altă parte, social-democraţii resping proiectul. Ion Călin a propus un raport de respingere şi menţinerea legislaţiei actuale, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin: “Democraţia se exprimă prin vot. Cine vrea să participe la democraţie, şi-o exercită. Nu şi-o exercită, să stea acasă! De ce vă raportaţi dumneavoastră aici, să-mi spuneţi că niciunul din primari nu e reprezentativ, vă raportaţi la populaţia înscrisă pe liste electorale permanente?”
Amintim că fostul premier PSD, Viorica Dăncilă, afirma, încă din luna iunie, că nu va fi posibilă revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, ținând cont de faptul că nu pot fi făcute modificări legislative cu un an înainte de alegerile locale. Proiectul de lege al USR aşteaptă un vot decisiv în Camera Deputaţilor, după ce a fost respins de Senat şi a primit raport negativ din partea deputaţilor din Comisia de administraţie.