Desemnarea premierului, după Crăciun
După consultările cu partidele parlamentare, preşedintele român Klaus Iohannis a amânat până după Crăciun desemnarea unui nou premier.
Mihai Pelin, 23.12.2016, 11:39
Noul Parlament de la Bucureşti a început să lucreze în forţă. PSD, învingătorul incontestabil al alegerilor din 11 decembrie, cu 45% din voturi, împreună cu aliatul său junior, ALDE, au format o alianţă cu o majoritate confortabilă în Legislativ, sprijinită, în plus, şi de UDMR. Uniunea nu va face, însă, parte şi din executiv. Împreună, cele 3 formaţiuni au aproape 57% şi lucrurile par destul de clare, în sensul că nu vor avea probleme să-şi promoveze proiectele legislative în viitor.
Opoziţia pare destul de şubredă, cu un PNL în derivă, USR în premieră în parlament şi un PMP care abia a trecut de pragul electoral, toate trei cotate cu 34% din sufragii. Ca etapă procedurală, partidele şi-au împărţit comisiile de specialitate şi cum era de aşteptat, social-democraţii deţin conducerea celor mai multe dintre ele în ambele Camere. În plus, co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tariceanu, a fost reales la conducerea Senatului, iar liderul PSD, Liviu Dragnea a fost ales şeful Camerei Deputaţilor. Cei doi au fost candidaţi unici pentru aceaste funcţii. Dacă noua putere legislativă este reglementată, cea executivă încă aşteaptă.
În cadrul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, PSD a propus-o pe Sevil Shhaideh, iar PMP pe Eugen Tomac. Ultima propunere este mai mult simbolică, dacă luăm în calcul procentul foarte mic de 5% obţinut de PMP la alegeri, în schimb cea a social-democraţilor, deşi surprinzătoare, este serioasă.
În vârstă de 52 de ani, Sevil Shhaideh este prima femeie propusă premier în România şi provine din minoritatea turco-tătară. A absolvit Academia de Ştiinţe Economice şi a deţinut mai multe funcţii în administraţia publică, apoi a fost secretar de stat şi ministru al Dezvoltării. A urmat cursuri de perfecţionare şi a devenit expert în administraţie publică, fiind, de asemenea, manager în diverse instituţii.
Toată lumea se aştepta la desemnarea ei încă de joi, în condiţiile în care Liviu Dragnea a spus că nu va propune alt candidat la funcţia de premier. Totuşi, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare, prşedintele Iohannis a amânat până după Crăciun desemnarea unui nou premier. El a precizat că în zilele următoare va avea discuţii pe această temă. Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a arătat dezamăgit de decizia preşedintelui de a amâna desemnarea premierului, subliniind că parlamentul era pregătit deja pentru audierea şi votarea noilor miniştri.
La rândul său, copreşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, Călin Popescu Tăriceanu, a menţionat că perioada în care România este condusă de un guvern interimar trebuie să fie cât mai scurtă, astfel încât legile importante să poată fi adoptate la timp. Din opoziţie, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a precizat că este dreptul constituţional al preşedintelui să facă o analiză cât mai serioasă a propunerii privind desemnarea premierului.