Descentralizare şi regionalizare
După discuţii şi negocieri între liberalii şi social-democraţii aflaţi la putere în România, proiectul legii descentralizării a ajuns în Legislativ.
Corina Cristea, 18.11.2013, 12:03
Executivul de la Bucureşti îşi va angaja, marţi, răspunderea în faţa Parlamentului pentru proiectul de lege privind descentralizarea – document aprobat pe 14 noiembrie şi trimis Legislativului pentru ca parlamentarii să poată depune amendamente. Este a doua oară când Guvernul Ponta îşi angajează răspunderea pe un proiect de lege, în aprilie Executivul apelând la aceeaşi procedură pentru legea retrocedării proprietăţilor confiscate de regimul comunist.
Şapte domenii cheie sunt vizate de descentralizare – agricultura, învăţământul, cultura, sănătatea, mediul, turismul şi domeniul tineretului şi sportului. Conform proiectului, instituţiile care sunt acum în directa administrare sau finanţare a puterii centrale vor trece către consiliile judeţene sau locale, iar actualii angajaţi îşi vor păstra neafectat nivelul de salarizare, spune vicepremierul social-democrat Liviu Dragnea: Cei care lucrau până acum în instituţii deconcentrate care erau în subordinea ministerelor pleacă cu toate drepturile pe care le au în acest moment la instituţiile descentralizate care vor fi în subordinea autorităţilor locale.”
În acelaşi timp, poliţia, agenţia de prestaţii sociale, cinematografele şi porturile vor rămâne în structurile centrale. Odată cu acest transfer se mută şi proprietatea imobilă, în speţă terenuri şi construcţii. Consiliile judeţene sau locale vor stabili, în multe cazuri, regulamentul de organizare şi numărul de posturi al instituţiilor sau al direcţiilor primite. Puterea centrală va păstra, în schimb, controlul în privinţa metodologiilor, politicilor sau verificării calitative a activităţilor întreprinse.
Din opoziţie, democrat-liberalii au anunţat că intenţionează să conteste la Curtea Constituţională proiectul de lege privind descentralizarea pentru că, susţin ei, începerea procedurilor de asumare s-a făcut neregulamentar. Deputatul PD-L Mircea Toader: Am solicitat un termen mai mare pentru depunerea amendamentelor. De asemenea, această procedură de asumare a început cu stângul deoarece nu a existat cvorum la birourile reunite.”
Pe fond, UDMR, tot în opoziţie, susţine descentralizarea. Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor: Noi în 23 de ani am spus de fiecare dată că e nevoie de descentralizare, e nevoie de aplicarea principiului subsidiarităţii. Trebuie să ducem deciziile mai aproape de comunităţile locale.” Kelemen Hunor a precizat, însă, că UDMR are totuşi nişte amendamente la proiectul guvernului.