Demonstraţii şi dezbateri pe tema exploatării de la Roşia Montană
Aflat în stand-by de 15 ani, controversatul proiect al exploatarii aurifiere de la Roşia Montană aşteaptă o rezolvare.
România Internațional, 07.10.2013, 12:21
Mii de români care se opun proiectului exploatarii aurifere cu cianuri de la Roşia Montană(centru) au ieşit, duminică, în stradă la Bucureşti, pentru a şasea săptămâna consecutiv. Proteste similare au avut loc şi în alte oraşe din ţară şi străinătate. Manifestanţii cer retragerea controversatului proiect de lege care reglementează extracţia acestor zăcăminte, anularea contractului cu firma canadiană care ar urma să exploateze rersursele, interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Rosia Montana în patrimoniul UNESCO.
În schimb, susţinatorii proiectului, îndeosebi localnici, spun că deschiderea minei ar crea locuri de muncă şi ar rezolva problemele economice şi sociale din zonă. O misiune dificilă revine Comisiei parlamentare special înfiinţată pentru proiectul Roşia Montana, care dupa audieri, analize, vizite la fata locului trebuie sa intocmeasca un raport. Lucrarile comisiei au intrat in a treia şi ultima saptamina de lucru. Până acum, opiniile clasei politice si ale societatii civile in privinta proiectului de lege ramin divizate. PDL si UDMR (opozitie) au anuntat ca nu vor vota proiectul de lege aprobat de Executiv. Surprinzator, PNL, in coalitia la guvernare, a anuntat şi el ca va vota impotriva proiectului, desi are ministri in cabinet.
În sfârşit, in PSD, numărul unu din USL, la guvernare, parerile sunt împartite. In ultimele doua saptaminii membrii comisiei i-au audiat pe reprezentantii guvernului, care sustin ca, in urma renegocierii contractului cu firma canadiana, statul roman a obtinut conditii mult mai bune atat in ce priveste ceea ce priveste conditiile de mediu, redeventele, cat si participatia sa. Potrivit ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea, doar din redevenţe statul român ar încasa între 400 şi 600 de milioane de dolari, în funcţie de preţul unciei de aur pe pieţele internaţionale.
Reprezentanţii companiei canadiene au dat asigurări membrilor Comisiei ca avantajele sunt mult mai mari decât dezavantajele. Ei susţin ca procedeul de extragere cu cianuri nu va dăuna mediului şi sănătăţii oamenilor şi că respectă legislatia europeana- În plus, exploatarea minieră din Munţii Apuseni ar aduce economiei româneşti 5,2 miliarde de dolari. De cealalta parte, opozanţii proiectului avertizează că beneficiile economice sunt prea mici în raport cu daunele aduse mediului, ireversibile în opinia lor.
Contestatarii afirmă că galeriile romane din zonă ar fi distruse, odată cu câteva masive muntoase. Audiat săptămâna trecută de Comisia pentru controlul Serviciului Român de Informaţii, şeful SRI, George Maior, spune că Roşia Montană constituie o problemă de securitate naţională, dar că nu se poate pronunţa asupra oportuniăţii implementării acestui proiect.