Demonstraţii pentru unirea României cu Republica Moldova
Unirea României cu Republica Moldova vecină a dominat din nou, actualitatea politică bucureşteană la sfârşitul săptămânii trecute.
Bogdan Matei, 24.10.2016, 13:16
Doar circa două mii de oameni, adică mult mai puţini decât sperau organizatorii, au participat, sâmbătă, în centrul Bucureştiului, la un nou marş de susţinere a Unirii României cu Republica Moldova. Mulţi veniţi din statul vecin, participanţii spun că, în actualul context geopolitic, Unirea celor două state este singura soluţie pentru ca etnicii români din Republica Moldova să intre sub umbrela NATO şi UE, din care România face parte, şi să nu cadă victime unei agresiuni ruseşti, precum aceea declanşată împotriva Ucrainei. În plus, statutul de cetăţeni români, şi, deci, europeni le va garanta accesul la standardele occidentale de legalitate, prosperitate şi democraţie.
Deja tradiţionale la Bucureşti, marşurile pentru Basarabia au fost inaugurate în 2012, când s-au comemorat 200 de ani de la prima anexare a acestei provincii româneşti de către Rusia, pe atunci, ţaristă. Pe o parte a teritoriului Basarabiei istorice, intrată în componenţa României după Primul Război Mondial şi reanexată de URSS în 1940, a fost creată actuala Republică Moldova. De data aceasta, participanţii la marş au cerut ca Unirea să devină viitorul proiect de ţară al politicienilor români.
Duminică, după discuţiile cu lideri ai celor mai importante partide care vor participa la alegerile parlamentare de pe 11 decembrie, militanţii unionişti au spus că au primit asigurări că lucrurile merg în sensul pe care şi-l doresc. Ei s-au întâlnit cu reprezentanţii PSD, formaţiunea cu cel mai numeros grup parlamentar în actualul Legislativ, ai ALDE, condusă de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi PMP, al fostului şef al statului, Traian Băsescu, precum şi ai USR şi PRU, ambele extraparlamentare.
Parte întunecată a sfârşitului de săptămână au fost incidentele, fără precedent la marşurile unioniste din anii trecuţi, exuberante şi paşnice, dintre manifestanţi şi jandarmi. Câţiva participanţi au încercat să forţeze barajul forţelor de ordine de pe Calea Victoriei, una dintre cele mai importante artere rutiere bucureştene, pentru care nu aveau autorizaţie de acces din partea Primăriei. Imobilizaţi de forţele de ordine, cinci dintre ei, în frunte cu însuşi liderul mişcării unioniste, George Simion, au fost ţinuţi câteva ore într-o secţie de poliţie şi apoi lăsaţi să plece.
Dar imaginile, de o violenţă moderată, în care români se bat cu români, au făcut, deja, turul televiziunilor autohtone şi străine, spre deliciul adversarilor Unirii. Chiar participanţii paşnici la marş ori comentatorii de presă favorabili cauzei unioniste spun că marele câştigător al îmbrâncelilor de sâmbătă e liderul socialiştilor pro-moscoviţi din Republica Moldova, Igor Dodon. Un antioccidental şi românofob virulent, despre care mulţi spun că-i telecomandat din Rusia, Dodon e cotat, în sondajele privind intenţiile de vot, drept favorit al alegerilor prezidenţiale de pe 30 octombrie. Iar sâmbătă a primit un cadou nemeritat tocmai de unde se aştepta mai puţin.