Demisii şi suspendări în PSD
La un pas de a-şi apropria, practic, toate pârghiile puterii în România, social-democraţii n-au, totuşi, parte de o toamnă electorală lipsită de emoţii.
Bogdan Matei, 22.10.2014, 12:51
PSD e vioara întâi a Executivului. Are, alături de partenerii-juniori din coaliţia guvernamentală, UDMR, UNPR şi PC, o majoritate confortabilă în Parlament. Conduce cele mai multe consilii judeţene şi primării din ţară. Nu-i lipseşte decât Preşedinţia, dintotdeauna perla coroanei într-un sistem semiprezidenţial, cu un electorat, în bună parte, tributar mentalităţii paternaliste şi pentru care şeful statului poartă meritul sau vina pentru tot ce se întâmplă în ţară.
În faţa unei opoziţii de centru-dreapta divizată şi cu candidaţi lipsiţi de anvergură, liderul social-democraţilor, premierul Victor Ponta, e, potrivit sondajelor privind intenţiile de vot, marele favorit al alegerilor prezidenţiale de luna viitoare. Dar, în termeni sportivi, meciul nu e, încă, tranşat, fiindcă stânga greşeşte tot mai des şi pare la un pas de autogol. Pentru a-şi ameliora imaginea, social-democraţii au decis, marţi, în cadrul unei reuniuni de urgenţă, să-şi suspende trei dintre liderii emblematici din toate funcţiile pe care le deţin în partid. Preşedintele PSD, Victor Ponta: “Toţi trei se vor suspenda din toate funcţiile pe care le au în partid şi la primul Comitet executiv vom discuta dacă acţiunile lor au prejudiciat în vreun fel sau altul campania electorală. Cei care greşesc, plătesc, cei care au probleme, trebuie să şi le lămurească şi toţi ceilalţi se concentrează pentru ceea ce avem de făcut în actul de guvernare, în actul de conducere la nivel local şi în campania electorală.”
Pitorescul primar de sector bucureştean Marian Vanghelie şi deputatul, milionar în euro, Sebastian Ghiţă au fost sancţionaţi pentru schimbul de replici injurioase din ultimele zile.
A fost, de asemenea, suspendat însuşi purtătorul de cuvânt al partidului, senatorul Dan Şova, pus, luni, sub acuzare de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În acelasi dosar este urmărit penal şi deputatul Viorel Hrebenciuc – deja, fost lider al grupului parlamentar social-democrat din Camera. Acesta a demisionat din Parlament, după ce procurorii l-au acuzat că şi-ar fi folosit influenţa faţă de Şova pentru a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse pentru fapte de coruptie şi i-a promis că, în schimb, îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului.
Unul dintre cei mai influenţi şi longevivi lideri ai stângii post-comuniste, Hrebenciuc este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi în dosarul retrocedărilor ilegale a zeci de mii de hectare de pădure, prin care statul ar fi suferit un prejudiciu de peste 300 de milioane de euro.
Salutându-i demisia, premierul Ponta afirmă că fostul deputat a luat această decizie pentru a proteja PSD şi Parlamentul de atacurile electorale.
Analiştii cred că, dacă va mai fi nevoie, partidul va recurge şi alte asemenea sacrificii rituale, pentru a-şi maximiza şansele la Preşedinţie, pe care n-a mai câştigat-o de exact 14 ani.