Demisii şi demiteri
Accidentul aviatic din Munţii Apuseni, soldat cu doi morţi şi cinci răniţi, a dus la demisia mai multor oficiali români, printre care cea a ministrului de Interne, Radu Stroe.
Leyla Cheamil, 24.01.2014, 11:57
Era oarecum previzibilă demisia ministrului român de Interne, Radu Stroe, după tragedia aviatică petrecută la începutul săptămânii, în munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, în care şi-au pierdut viaţa două persoane şi cinci au fost rănite. Avionul, de mici dimensiuni, transporta de la Bucureşti la Oradea o echipă medicală specializată în operaţii de transplant.
Opinia publică a calificat drept inacceptabil faptul că victimele au fost găsite după ore intregi de căutari, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti şi localnici. Ironia este că, în era tehnologiei ultrasofisticate, primul care a găsit victimele a fost un pădurar. Aşadar, autorităţile care au coordonat acţiunea de salvare a supravieţuitorilor şi-au arătat din plin incompetenţa, iar aceasta a scandalizat opinia publică.
Urmările în plan politic nu au întârziat. Criticat vehement pentru modul în care ministerul de Interne pe care îl conducea a acţionat în orele care au trecut de la momentul prăbuşirii până când victimele au fost găsite, liberalul Radu Stroe a demisionat. El a subliniat că este un gest făcut în semn de onoare şi pentru apărarea demnităţii pompierilor din Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta: Aceşti salvatori de meserie nu trebuie să pătimească din cauza decidenţilor politici. Se va demonstra foarte repede faptul că obligaţiile şi responsabilităţile în problema alertării, a întocmirii planului de căutare şi a localizării epavei aparţin exclusiv altor instituţii ale statului român.
Demisia lui Radu Stroe a fost precedată de cele ale directorului general şi directorului de operaţiuni al ROMATSA ( Administraţia română a Serviciilor de Trafic Aerian), precum şi a şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Premierul Victor Ponta, care a catalogat drept un eşec acţiunile de salvare a supravieţuitorilor, a demis şi un secretar de stat din Ministerul de Interne. El a declarat ca Guvernul va modifica actualul sistem de coordonare a instituţiilor în situaţii de urgenţă.
Nu poate fi păstrat în continuare sistemul actual, în care ministrul de Interne încearcă şi reuşeşte, uneori, să coordoneze instituţii care ţin de alte ministere sau care ţin, de fapt, de alte puteri ale statului, cum este cazul Serviciului de Telecomunicatii Speciale.
La rândul său, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a anuntat că ia în calcul anchetarea modului în care au acţionat autorităţile în cazul accidentului aviatic.
Între timp, specialiştii au declanşat anchete în teren pentru a afla cauzele tragediei, dar investigaţiile ar putea dura câteva luni. Anchetatorii spun că, deocamdată, nu sunt clare cauzele care au dus la prăbuşirea avionului, dar iau în calcul vremea rea, o eroare de navigaţie sau probleme tehnice ale aparatului.