Demisii din guvernul României
Trei miniştri social-democraţi din guvernul PSD-ALDE de la Bucureşti au luat decizia de a demisiona. Anunţul a fost făcut, joi seara, de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, după discuţii maraton în partid.
Ştefan Stoica, 13.10.2017, 12:25
Vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, şi cel al transporturilor, Răzvan Cuc, au decis să părăsească executivul condus de social-democratul Mihai Tudose. Primelor, şeful cabinetului le solicitase insistent demisia, în răspăr cu opinia majoritară din partid, invocând prejudiciile de imagine generate de implicarea lor într-un dosar de corupţie.
Totuşi, Mihai Tudose nu vede în plecarea celor două o victorie personală şi neagă existenţa unui conflict în partid: “Atât Sevil Shhaideh cât şi Rovana, imediat după ce au primit citaţiile la DNA au venit să-mi prezinte demisia. Şi am reuşit să le oprim, tocmai pentru a nu da un semnal de degringoladă în guvern. Cele două colege au ajuns la limita răbdării. Apropo de război, da, am spus că îmi dau demisia dacă mi-o cere partidul sau dacă constat că nu mai sunt în stare să pun în îndeplinire programul de guvernare. Nu a fost un război, nu este un câştigător, încercăm ca după această seară lungă câştigător să fie partidul şi prin partid guvernul şi ţara”.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, pune tulburările interne pe seama erorilor de comunicare intervenite între el şi primul ministru. Liviu Dragnea: “Am comunicat prost unul cu altul. Eu îmi asum asta, cred că şi-o asumă şi el. Nu mai putem face asemenea greşeli, să punem şi partidul şi coaliţia şi majoritatea parlamentară şi guvernul într-o situaţie limită. Dar ce vreau să transmit eu, ca preşedinte al partidului, să nu creadă vreo instituţie, indiferent de care natură, că acest partid se lasă subjugat în activitatea politică sau guvernamentală, sub nicio formă”.
Aluzie transparentă la o presupusă tentativă a DNA de a submina PSD şi guvernul. Lucru de care pare convins preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, partenerul lui Liviu Dragnea în coaliţia majoritară: “Toate acuzaţiile pe care DNA-ul le face în momentul de faţă noi considerăm că trebuie să fie analizate cu foarte mare atenţie şi, în niciun caz, nu putem accepta ca DNA-ul să facă guvernul României aşa cum îi convine”.
În schimb, preşedintele ţării, Klaus Iohannis, i-a dat dreptate premierului Tudose în demersul acestuia de a evacua din cabinet miniştri cu probleme penale. Klaus Iohannis: “Eu cred că premierul e de bună credinţă şi doreşte să aibă o echipă performantă. Pe de altă parte, şi românii, şi eu, după aproape un an de la câştigarea alegerilor, aşteptăm ca PSD-ul să vină cu nişte rezultate tangibile”.
PSD a trecut razant pe lângă o nouă criză internă periculoasă. La jumătatea anului, insubordonarea făţişă a primului ministru de atunci, Sorin Grindeanu, faţă de Liviu Dragnea, omul forte al partidului, a obligat majoritatea să recurgă la un gest unic în istoria ţării- dărâmarea propriului cabinet prin moţiune de cenzură.