Demisie şi anchete în noi dosare de corupţie
Darius Vâlcov a demisionat din funcţia de ministru al finanţelor în aceeaşi zi în care preşedintele Klaus Iohannis a cerut revocarea acestuia din funcţie.
Ştefan Stoica, 16.03.2015, 12:53
Fragil politic după eşecul surprinzător al social-democratului Victor Ponta în alegerile prezidenţiale, guvernul condus de acesta primeşte, acum, o lovitură dureroasă. Nu de la adversari, ci din interior. Presupusele păcate penale ale ministrului de finanţe, Darius Vâlcov, din perioada în care era primar al Slatinei, l-au ajuns pe acesta din urmă. Duminică, la două zile după ce DNA a anunţat că este urmărit penal pentru că ar fi luat mită consistentă de la un om de afaceri, în schimbul facilitării unor contracte, Vâlcov a demisionat.
Şeful său, premierul Ponta, susţine că o făcuse înainte ca preşedintele Klaus Iohannis să-i ceară să-l revoce din funcţie, pe motiv că aduce atingere credibilităţii executivului. Victor Ponta(TRACK): “Domnul Vâlcov, astăzi, la prânz (duminică – n.red.) a fost la mine la birou, mi-a prezentat demisia sa. I-am spus: Ok, vreau doar să termini textul Codului Fiscal şi al Codului de procedură fiscală, după care sigur voi numi un înlocuitor în funcţia de ministru de finanţe. Nu pot să zic că îl am astăzi pe înlocuitor, pentru că e o funcţie mult prea importantă ca să zici că imediat găseşti pe cineva pe care să-l pui în loc, dar cu siguranţă, în zilele următoare, voi decide pe cine propun. L-am anunţat de acest lucru şi pe preşedintele Iohannis”.
Anterioară sau nu intervenţiei publice a preşedinţiei, demisia lui Vâlcov va deveni efectivă în cateva zile, şi numai după definitivarea Codului fiscal. Un proiect, altminteri, bine privit de către oameni de afaceri şi cu care cabinetul Ponta este hotărât să puncteze decisiv în competiţia sa cu liberalii. Aceştia încearcă să demanteleze majoritatea parlamentară, încă funcţională, din jurul PSD, iar DNA, prin acţiunile sale, pare să-i ajute involuntar.
Ziarul ADEVĂRUL remarcă, pe de altă parte, faptul că nu mai puţin de 13 miniştri din diversele cabinete conduse de Ponta în aceşti trei ani au avut sau au probleme cu justiţia. Unul din ei este însuşi senatorul PSD Dan Şova, fost membru al cabinetului responsabil cu marile proiecte de infrastructură, pentru care procurorii cer încuviinţarea arestării preventive deoarece este acuzat de complicitate la abuz în serviciu.
Între toate aceste veşti proaste, Victor Ponta a primit, graţie aceleiaşi Direcţii Anticorupţie, instituţia vedetă a vieţii publice româneşti, şi una bună. Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, a fost arestat preventiv, sub acuzaţia că, din 2007 încoace, ar fi transformat activitatea de edil într-una extrem de profitabilă pentru propriul buzunar. El acorda, spun procurorii, preferenţial, contracte, în schimbul a 20% din valoarea acestora. Personaj pitoresc, inclusiv prin relaţia sa conflictuală cu gramatica, Vanghelie a fost un critic constant şi nedisimulat al lui Ponta şi pregătea, după excluderea din PSD, crearea unei formaţiuni concurente pe zona de stânga.